Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Moje hodnocení
3x

Trenčanské párky s fazolí bývaly oblíbeným jídlem pro každého, kdo se rozhodl nocovat v přírodě. Konzervu stačilo ohřát v ešusu a večeře byla hotová. Pokud na tohle jídlo nostalgicky vzpomínáte, můžete si ho uvařit doma, a věřte, že může chutnat o dost lépe. Poradíme pár triků, jak místo zálesácké nouzovky vyrobit skvělé jídlo bez kompromisu.

4 porce
90 minut
slovenská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Fazole namočte den předem do studené vody. Druhý den je slijte, zalijte kuřecím vývarem, přihoďte bobkový list a uvařte doměkka.
  2. V kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata. Poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a ještě 2 minuty restujte.
  3. Přidejte rajský protlak a lžičku cukru a restujte asi 3 minuty. Poté zaprašte hladkou moukou, zarestujte a nakonec přidejte uzenou papriku. Stačí jen velmi krátce zarestovat, jen ať se rozvoní.
  4. Přilijte vývar z fazolí a směs rozmíchejte dohladka metličkou. Pak přimíchejte krájená rajčata z plechovky. Přikryjte a na mírném ohni 10 minut provařte.
  5. Do omáčky vmíchejte uvařené fazole a nakrájené párky. Dochuťte solí a pepřem a pár minut společně provařte.
  6. Podávejte s čerstvým chlebem, posypané nakrájenou jarní cibulkou nebo hladkolistou petrželí.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete přidat trochu pálivé papriky nebo drcené chilli. Sekaná rajčata do původního receptu nepatří, ale dají mu švih. Pokud chcete, můžete omáčku zjemnit trochou smetany, ale není to vůbec nutné. Výběr párků je jen na vás, můžete zvolit jemné párky, ale my doporučujeme hrubě mleté, kvalitní párky nebo klidně klobásu. Přípravu lze zásadně zrychlit, pokud použijete konzervované bílé fazole.

Vyzkoušejte i další trampskou klasiku – výborný buřtguláš podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty