Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Prima FRESH
Pin it

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem

Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem

Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem Zdroj: Marek Kučera

  • Zavřít

Dýňové noky se šalvějí a hnědým máslem Zdroj: Marek Kučera

Moje hodnocení
8x

Domácí noky jsou skutečným gurmánským zážitkem. Dýně jim dodá hebkost a jemně nasládlou chuť, kterou skvěle odpíchne nahořklé aroma šalvěje a oříšková chuť praženého másla. Rafinovaně jednoduché!

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • máslová dýně 1 ks
  • olivový olej 1 lžíce
  • brambory 1 ks
  • strouhaný parmazán 2 hrsti + k podávání
  • vejce 1 ks
  • muškátový oříšek 1 a 1/2 lžičky
  • sůl
  • mouka 1 a 3/4 hrnku
  • máslo 110 g
  • šalvěj 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni rozpulte a odstraňte z ní semínka. Položte ji řeznou plochou nahoru na plech a potřete ji olejem. Pečte asi 1 ½ hodiny, až bude velice měkká, pak ji nechte trochu vychladnout. Dužinu vyškrabte do nádoby robota a rozšlehejte dohladka. Přesuňte ji do kastrolu a na středním plameni za stálého promíchávání povařte, aby se odpařila všechna tekutina a kaše zhoustla, trvá to asi 5 minut. Z pyré odměřte asi 1 hrnek a zbytek uchovejte na jindy (třeba na dýňový koláč nebo polévku).
  2. Bramboru vařte asi 20 minut, až bude hodně měkká. Sceďte ji a ještě teplou prolisujte do mísy, nechte vychladnout. Odměřte si asi 2 hrnky prolisované brambory, zbytek použijte třeba do polévky.
  3. Promíchejte dýňové a bramborové pyré, hrst parmazánu, vejce, muškátový oříšek a sůl ve velké míse. Postupně přidávejte mouku a směs v míse hněťte, až vznikne soudržné a téměř hladké těsto. Pokud se moc lepí, přidávejte k němu po troškách mouku. Těsto vyklopte na pracovní plochu a zlehka a rychle ho prohněťte dohladka. Rozdělte ho na 8 kousků.
  4. Dva plechy vyložte papírem na pečení. Papír lehce poprašte moukou. Vezměte vždy 1 kousek těsta a vyválejte z něj váleček, který nakrájejte na kousky – noky. Obrácenou vidličkou je narýhujte a klaďte na plech. Až budou všechny noky hotové, přetáhněte plechy fólií a dejte nejméně na 1 hodinu chladit.
  5. Ve dvou dávkách pak noky uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou, až budou hodně vláčné, což bude trvat 15 až 17 minut (i když už vyplavou na povrch, nemusejí být ještě uvařené). Děrovanou naběračkou je opět přesuňte na plechy a nechte vychladnout. Volně je přikryjte a dejte do ledničky.
  6. Máslo rozehřejte za častého promíchávání ve velké silnostěnné pánvi, až začne pěnit a zlátnout, trvá to 3 až 4 minuty. Přidejte šalvěj a 1 minutu promíchávejte. Přidejte noky a za promíchávání nechte 5 až 7 minut prohřát a obalit šalvějovým máslem. Osolte a opepřete, přesuňte do mísy a posypte trochou parmazánu. Podávejte se zbylým parmazánem.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

Prima FRESH

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Sladké

Snadné a rychlé pečení: Citronové muffiny s mákem


Přečtěte si také

Novinky

Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Novinky

Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách

Novinky

Nejlepší barman Česka Jan Šebek se utká o cennou trofej ve světovém finále v brazilském São Paulu

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Draslík je skrytý hrdina v našem jídelníčku. Proč bychom ho měli jíst?

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Máslo je levnější než před rokem. Podívejte se, jak se letos změnila cena základních potravin Sledujte ŽIVĚ Partii s Fialou a Babišem: Jak premiér obhájí vládní škrty? Vojáček: Česká armáda je nyní schopná týden bránit jen jeden kraj. Potřebujeme investice

prima-zeny

Nelítostný boj o místa ve školách a školkách trvá. Ta bezmoc je hrozná, popsal rodič Halina Pawlowská o dětství: Kdybych flámovala po nocích, všem by to bylo jedno Denisa Nesvačilová zářila na křtu magazínu pro muže. Černé šaty odhalily svůdný dekolt

prima-zoom

Jsou už ufoni mezi námi? Nejrychleji útočící had světa se zakousne ve zlomku vteřiny. Podívejte se na smrtonosný útok Polární záře vzniká díky náhodě. Podívejte se na ni z vesmíru

prima-fresh

Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

prima-cool

Co nevíte o dnešním Terminátorovi? The Rock se vrátí jako Hobbs ještě před Rychle a zběsile 11 V neděli ve 22.30 se dá dohromady Sedm statečných

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Víte, čím můžete pokazit ženský orgasmus? Těmto chybám se vždy vyhýbejte OnlyFans není pouze o nahých fotkách. Modelky přiznaly, jaké nejdivnější věci po nich lidé chtěli

lajk

Youtuber Kovy se státního vyznamenání nedočká. Jeho nominace na obří poctu skončila nezdarem České hvězdy OnlyFans se budou v novém turnaji plácat přes zadek. Zápasit bude i legendární pornoherec Fanoušci Taylor Swift si na její koncert berou plíny. Nechtějí totiž zmeškat žádnou písničku

prima-living

Řepík je starodávná královská bylina s ohromnou léčivou silou. Zkuste čaj, kapky nebo mast Kněžice do naší přírody patří, nově se však zabydlují invazivní druhy. Jak se zbavit smradlavých škůdců? Pěstujte černý bez. Z květů je skvělý bezový ocet a z plodů bezinkový sirup

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.