Suroviny
- dýně Hokkaidó 600 g
- česnek (pečený či čerstvý) 2 stroužky
- olivový olej 4 lžíce
- limetková šťáva 3–4 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
- mák (celý) 2 lžíce
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
Dýně výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy a napomáhá správné činnosti srdce. Především odrůda hokaido navíc ještě obsahuje vitamín A, E, C a velké množství draslíku. Pomyslnou třešničkou na dortu v tomto dýňovém hummusu, je celý mák. Přidává se sem nejenom kvůli vůni, ale i křupavosti semínek. Samozřejmě jej můžete nahradit i jinými semínky, ale věděli jste, že jeho složení je srovnatelné, nebo dokonce i lepší než řada exotických pochutin z dovozu, jako jsou chia semínka apod.? Mák se vyznačuje vysokým obsahem tuku s příznivým zastoupením esenciálních mastných kyselin a je také zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínu E a minerálních látek, zejména vápníku. Navíc je to naše tradiční pochutina.
Postup přípravy
- Omytou dýni nakrájejte i se slupkou na větší kostky, vložte na plech, přidejte celé stroužky česneku a pokapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut. Dýně musí být krásně měkká.
- Po upečení nechte dýni vychladnout, vložte ji do vyšší nádoby, přidejte oloupaný pečený česnek, olivový olej, sezam a limetovou šťávu. Vše pomocí ponorného mixéru rozmixujte do jemného pyré a dochuťte solí. Přidejte na sucho opražený mák a ozdobte čerstvým koriandrem.
- Jestliže máte rádi intenzivnější česnekovou chuť, můžete namísto pečeného česneku použít čerstvý, který prolisujete a přidáte k dýni během mixování.
PRIMA TIP: Pro makové recepty vždy používejte čerstvý kvalitní mák, nejlépe takový, který je označen Českou cechovní normou. Nebo si jej kupte přímo od pěstitelů na Makové mapě https://mapa.nasmodrymak.cz/. Více informací o naší české tradiční plodině a další makové recepty najdete na www.nasmodrymak.cz.