Suroviny
- dýně Hokkaidó (malá ) 1/2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- špagety 300 g
- česnek 2 stroužky
- baby špenát 50 g
- vlašské ořechy 2 hrsti
- chilli (drcené chilli vločky) 1 lžička
- strouhaný parmazán (podle chuti k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Dýni hokkaido nemusíte loupat, slupka při pečení změkne. Omyjte ji, rozkrojte, vyjměte semínka a nakrájejte dužinu na kostičky. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem, lehce osolte, zakápněte olivovým olejem a pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 20 minut doměkka.
- Ve velkém hrnci uvařte dostatečné množství vody, osolte ji a vsypte do ní špagety. Uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Mezitím oloupejte česnek, nakrájejte ho na plátky a opečte ho na pánvi dozlatova. Přidejte upečenou dýni a lehce orestujte.
- Uvařené těstoviny slijte, přidejte je do pánve k dýni, vsypte špenát a promíchejte. V horkých těstovinách špenát zavadne a změkne. Ořechy nasekejte nahrubo, přisypte k těstovinám a dochuťte chilli vločkami a pepřem. Promíchejte, rozdělte na talíře, zakápněte olivovým olejem a podle chuti postrouhejte parmazánem.
PRIMA TIP: Semínka z dýně nevyhazujte. Vyjměte je z rozpůlené dýně, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě s dýní. Nechte je v troubě zchladnout, podle potřeby je případně dosušte na teplotu 150 °C. Báječně poslouží jako ozdoba dýňové polévky nebo zdravé křupání k televizi.