Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krémové dýňové rizoto
Suroviny (4 porce)
- dýně hokaido 1/2 ks
- větší šalotka 1 ks
- česnek 3 stroužky
- rýže arborio 200 g
- bílé víno 100 ml
- zeleninový vývar 1 l
- tymián 3 snítky
- máslo 50 g
- parmazán 40 g
- sůl, pepř
- med 1 lžička
- šťáva z citronu
- olivový olej 2 lžíce
Postup
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Dýni očistěte a zbavte semen. Polovinu množství dýně nakrájejte nahrubo, dejte na plech, osolte a pečte v rozpálené troubě do změknutí.
- Zbytek dýně nakrájejte na kostičky cca 1 x 1 cm. Dýni opečte na pánvi s olivovým olejem do zezlátnutí.
- Šalotku i česnek nakrájejte nadrobno a přidejte na pánev. Orestujte do sklovata.
- Přidejte rýži, lehce zarestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby.
- Upečenou dýni dejte do stolního mixéru a rozmixujte na pyré. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu zeleninového vývaru, aby se dýně dobře rozmixovala.
- Jakmile bude rýže hotová, stáhněte plamen na minimum. Přidejte cca 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte.
- Rizoto podle chuti osolte, opepřete, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.
Kitchen story
… aneb manželé v kuchyni!
Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…
Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.