Suroviny
- dýně Hokkaidó 1/2 ks
- šalotka (větší ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- rýže arborio 200 g
- bílé víno 100 ml
- zeleninový vývar 1 l
- tymián 3 snítky
- máslo 50 g
- parmazán 40 g
- med 1 lžička
- citronová šťáva
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř
Připravte toto lahodné rizoto podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- Dýni očistěte a zbavte semen. Polovinu množství dýně nakrájejte nahrubo, dejte na plech, osolte a pečte v rozpálené troubě do změknutí.
- Zbytek dýně nakrájejte na kostičky cca 1 x 1 cm. Dýni opečte na pánvi s olivovým olejem do zezlátnutí.
- Šalotku i česnek nakrájejte nadrobno a přidejte na pánev. Orestujte do sklovata.
- Přidejte rýži, lehce zarestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby.
- Upečenou dýni dejte do stolního mixéru a rozmixujte na pyré. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu zeleninového vývaru, aby se dýně dobře rozmixovala.
- Jakmile bude rýže hotová, stáhněte plamen na minimum. Přidejte cca 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte.
- Rizoto podle chuti osolte, opepřete, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.
Ze zbylé dýně můžete uvařit jednoduchou dýňovou polévku podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE