Suroviny
- máslo 3 lžíce
- zázvor 2cm kousek
- cukr krupice 2 lžíce
- máslová dýně 1 kg
- pomerančová kůra 1
- pomerančová šťáva 3
- zeleninový vývar 1 litr
- smetana 150 ml
- sůl
Postup přípravy
- Na másle orestujte nakrájenou cibuli a najemno nasekaný oloupaný zázvor. Když cibule zesklovatí, zasypte ji cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Poté přihoďte nakrájenou dýni a restujte, až se rozvoní. Vsypte pomerančovou kůru a přilijte šťávu z pomeranče. Nechte lehce vyvařit a poté zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, až bude dýně měkká.
- Polévku rozmixujte dohladka, přilijte smetanu a dochuťte solí.
- Servírujte s opečenými krutony z celozrnného chleba a zakápněte dýňovým olejem. Případně můžete místo krutonů použít nasucho opražená dýňová semínka.