Suroviny
- dýně 1 kg
- voda 1 litr
- ananasový džus 75 ml
- kyselina citrónová 10 g
- cukr 500 g
- hřebíček 6 ks
- celá skořice 2 svitky
- Dýni oloupejte a rozkrojte ji na poloviny. Odstraňte z ní semínka a dužinu vydlabejte. Tu pak nakrájejte na kostičky.
- Kostičky nasypte do hrnce se studenou vodou, ananasovým džusem, přidejte koření a nechte 4 hodiny louhovat.
- Hrnec postavte na plotnu. K dýni přisypte cukr, kyselinu citronovou a směs přiveďte k varu.
- Vařte zhruba 20 minut. Poté opatrně vylovte ze směsi koření.
- Dýni i s nálevem plňte do čistých, suchých sklenic. Sklenice důkladně otřete a zavíčkujte.
- Na dno velkého hrnce vložte utěrku, na ni stavte vedle sebe sklenice – měly by mít takové rozestupy, aby se navzájem nedotýkaly, a přilijte teplou vodu (asi 80–90 °C) zhruba do poloviny výšky sklenic. Tuto teplotu udržujte 25–30 minut.