Moje vzpomínky na neděli

Retro recept: Zavařená dýně à la ananas podle Máma peče doma

Moje hodnocení
2x

Pokud nostalgicky vzpomínáte na misku kompotu u nedělního oběda, který měl v dobách nedostatku připomínat ananas, pak pro vás máme recept. Připravoval se z jediné dostupné dýně, tedy té obří, co se vlastně na jídlo moc nehodí. Ale to nevadí, chuť dětství má zkrátka něco do sebe a naše babičky skvěle uměly pracovat s tím, co měly po ruce. Až tak, že se nám po tom stýská...

4 porce
60 minut

Suroviny

  1. Dýni oloupejte a rozkrojte ji na poloviny. Odstraňte z ní semínka a dužinu vydlabejte. Tu pak nakrájejte na kostičky.
  2. Kostičky nasypte do hrnce se studenou vodou, ananasovým džusem, přidejte koření a nechte 4 hodiny louhovat.
  3. Hrnec postavte na plotnu. K dýni přisypte cukr, kyselinu citronovou a směs přiveďte k varu.
  4. Vařte zhruba 20 minut. Poté opatrně vylovte ze směsi koření.
  5. Dýni i s nálevem plňte do čistých, suchých sklenic. Sklenice důkladně otřete a zavíčkujte.
  6. Na dno velkého hrnce vložte utěrku, na ni stavte vedle sebe sklenice – měly by mít takové rozestupy, aby se navzájem nedotýkaly, a přilijte teplou vodu (asi 80–90 °C) zhruba do poloviny výšky sklenic. Tuto teplotu udržujte 25–30 minut.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Moje vzpomínky na neděli

Barbora Gorecká Moje vzpomínky na neděli

Moje vzpomínky na neděli jsou už třetí kuchařkou oblíbené foodblogerky Báry Gorecké alias Máma peče doma. Nová kniha je provoněná domovem, napsaná s láskou a je plná vzpomínek na dětství, babičky i maminku a jejich báječnou kuchyni.

Na 352 stranách najdete 150 klasických českých a slovenských receptů rozdělených do 7 kapitol (chuťovky a pečivo, pomazánky, saláty, polévky a zavářky do nich, hlavní jídla a přílohy, sladké a Vánoce).

Vůně čerstvého chleba, chuť poctivé bramboračky, báječná svíčková, nadýchaná bábovka… To vše, a ještě mnohem víc najdete na stránkách nové knížky, která oslní nejen výběrem receptů, ale i překrásnými fotografiemi a ilustracemi.

Knihu lze koupit na mamapecedoma.com.


Přečtěte si také

Recepty