Retro recept: Zavařená dýně à la ananas
Zdroj: Moje vzpomínky na neděli
Retro recept: Zavařená dýně à la ananas
Zdroj:
Moje vzpomínky na neděli
Pokud nostalgicky vzpomínáte na misku kompotu u nedělního oběda, který měl v dobách nedostatku připomínat ananas, pak pro vás máme recept. Připravoval se z jediné dostupné dýně, tedy té obří, co se vlastně na jídlo moc nehodí. Ale to nevadí, chuť dětství má zkrátka něco do sebe a naše babičky skvěle uměly pracovat s tím, co měly po ruce. Až tak, že se nám po tom stýská...
-
Dýni oloupejte a rozkrojte ji na poloviny. Odstraňte z ní semínka a dužinu vydlabejte. Tu pak nakrájejte na kostičky.
-
Kostičky nasypte do hrnce se studenou vodou, ananasovým džusem, přidejte koření a nechte 4 hodiny louhovat.
-
Hrnec postavte na plotnu. K dýni přisypte cukr, kyselinu citronovou a směs přiveďte k varu.
-
Vařte zhruba 20 minut. Poté opatrně vylovte ze směsi koření.
-
Dýni i s nálevem plňte do čistých, suchých sklenic. Sklenice důkladně otřete a zavíčkujte.
-
Na dno velkého hrnce vložte utěrku, na ni stavte vedle sebe sklenice – měly by mít takové rozestupy, aby se navzájem nedotýkaly, a přilijte teplou vodu (asi 80–90 °C) zhruba do poloviny výšky sklenic. Tuto teplotu udržujte 25–30 minut.
Retro recept: Zavařená dýně la ananas
Zdroj: Moje vzpomínky na neděli
Retro recept: Zavařená dýně la ananas
Zdroj:
Moje vzpomínky na neděli