Těsto
- hladká pšeničná mouka 400 g
- hladká chlebová pšeničná mouka 200 g
- cukr krupice (krupicový cukr) 150 g
- droždí (čerstvé droždí) 20 g
- vlažné plnotučné mléko 200 g
- máslo (rozpuštěné máslo) 60 g
- vejce 1 ks (pokojové teploty)
- mletá skořice 1 lžička
- sůl (špetka soli)
- dýňové pyré 300 g
- vejce na pomašlování
- perlový cukr na posypání (volitelné)
Skořicová náplň
- cukr krupice (krupicový cukr) 125 g
- máslo 100 g
- mletá skořice 15 g
- sůl (špetka soli)
Cukrová poleva
- moučkový cukr 130 g
- mléko (plnotučné mléko) 20 g
- máslo 25 g
- med 1 lžíce
Postup přípravy
- Nejprve připravte tang zhong: do rendlíku nalijte mléko, vodu a mouku a pomocí metličky na středním stupni cca 2 minuty zahřívejte, až vznikne taková hustá kaše.
- Nechte ji zchladnout a zaktivujte droždí.
- Čerstvé droždí dejte do misky, zasypte cukrem a 10 minut nechte být. Droždí se rozpustí.
- Do mísy od robotu prosejte oba druhy mouky, přidejte cukr, zaktivované droždí, mléko, máslo, vejce, skořici, sůl, kaši tang zhong a dýňové pyré.
- Zvolte nástavec typu hák a nechte na vyšší stupeň po dobu 10 minut vypracovat těsto. Pokud je těsto řídké, zapracujte ještě další hladkou mouku. Těsto by mělo být elastické, nicméně skoro nelepivé.
- Těsto dejte do plastové mísy, těsto lehce pomoučete a zakryjte. Nechte kynout v teple cca 1 hodinu.
- Připravte skořicovou náplň – rozpusťte máslo spolu s cukrem, skořicí a solí a nechte vychladnout.
- Zapékací mísu (já použila dvě) či plech vymažte máslem a vysypte hladkou moukou.
- Po hodině kynutí rozválejte těsto na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, potřete skořicovou náplní a těsto zamotejte.
- Nyní krájejte stejně velké kousky šneků a ty pokládejte vedle sebe do zapékací mísy či na plech.
- Šneky pomašlujte vejcem a posypejte perlovým cukrem. Nechte kynout dalších 40 minut.
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Pokud můžete, zvolte horní a spodní ohřev s horkovzduchem a párou.
- Šneky pečte 20 minut. Připravte cukrovou polevu – máslo rozpusťte a smíchejte s mlékem, cukrem a medem.
- Vychladlé šneky pocákejte polevou. Uchovávejte při pokojové teplotě, přes noc zakryjte alobalem či uchovávejte v uzavíratelné krabičce.
Dýňoví skořicoví šneci s cukrovou polevou Zdroj: Milluji