Těsto
- hladká mouka 200 g
- máslo 150 g
- strouhaný parmazán 50 g + hobliny k podávání
- oregano (+ několik na ozdobu)
- sůl špetka
- vejce (z lednice) 1 ks
- voda 2 lžíce
Náplň
- olivový olej 3 lžíce + na vymazání formy
- červená paprika 400 g
- česnek 2 stroužky
- sůl
- balzamikový ocet 2 lžíce
- třtinový cukr 2 lžíce
- čerstvě namletý pepř
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Postup přípravy
- Mouku dejte do mísy, nožem do ní nasekejte studené máslo, přidejte parmazán, sůl, oregano, vejce a vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v chladničce odpočívat, stačí cca 30 minut. Troubu rozpalte na 180 °C.
- Papriky očistěte: vykrojte z nich stopku a odkrojte špičku, vyndejte semínka. Dužinu pokrájejte na kolečka široká asi 1 cm. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- V pánvi rozehřejte olivový olej, dejte na něj česnek i papriky a oboje na mírném plameni několik minut opékejte. Když papriky mírně změknou, přidejte sůl a pepř, balzamikový ocet, třtinový cukr a nechte ještě cca tři minuty karamelizovat za občasného jemného promíchání.
- Formu na koláč vymažte troškou olivového oleje, rozložte do ní rovnoměrně papriky a česnek. Pak rozválejte na pomoučeném vále odpočinuté těsto na kolo o něco větší, než je forma (můžete ho vyválet i mezi dvěma fóliemi). Položte ho na papriky, okraje stočte dovnitř ke dnu formy, několikrát ho propíchněte špejlí nebo vidličkou.
- Dejte péct na cca půl hodiny, než těsto získá zlatohnědou barvu. Pak na formu položte talíř, který má o něco větší obvod než ona, a opatrně koláč překlopte (pozor, může vytéct trochu šťávy, tak ať se neopaříte). Posypejte čerstvými lístky oregana a podávejte teplé.