Jíme zdravě

Dýňové gnocchi

Moje hodnocení
13x

Dýně jsou v této době všude k mání v hojném počtu a v kuchyni se s nimi dá doslova kouzlit. Kromě oblíbené dýňové polévky zkuste třeba výtečné gnocchi. K jejich přípravě potřebujete dýňové pyré, které doporučujeme udělat ve větším množství, dá se totiž využít ve slaných i sladkých pokrmech a přebytky lze zamrazit k pozdějšímu použití.

4 porce
60 minut
italská

Dýňové pyré

  • dýně hokkaido 1 kg

Gnocchi

  • dýňové pyré 400 g
  • žloutek 1 ks
  • celozrnná špaldová mouka 300 g
  • mléko 4 lžíce
  • sůl

Postup přípravy

  1. Dýňové pyré: Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozpulte (neloupejte), vydlabejte semínka a obě poloviny přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
  2. Plech s dýní dejte do předehřáté trouby a pečte doměkka 40–45 minut při 170–180 °C. Dýně nechte vychladnout na mřížce. Vydlabejte dužinu, přemístěte ji do mísy a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka.
  3. Dýňové pyré můžete použít hned nebo skladovat v uzavíratelných sáčcích v mrazáku. V mrazáku vydrží dýňové pyré až 6 měsíců.
  4. Gnocchi: Vezměte velkou mísu a smíchejte v ní dýňové pyré, žloutek, sůl, mouku a mléko. Míchejte, dokud nevznikne kompaktní nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí na okraje mísy, přisypte trochu mouky a hněťte o chvilku déle.
  5. Těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé části vyválejte dlouhý váleček. Z válečků pak odkrajujte cca 1,5 cm dlouhé kusy.
  6. Každý kousek svrchu otlačte vidličkou a dejte stranou. Až zpracujete všechno těsto, vařte připravené gnocchi 3 minuty ve vroucí osolené vodě a podávejte s oblíbenou omáčkou.

PRIMA TIP: Dýňové pyré má v kuchyni využití jak ve slaných, tak sladkých receptech. Zkuste část dýňového pyré zamíchat do těsta na bábovku, buchtu nebo podávat místo bramborové kaše.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě

Jíme zdravě Jíme zdravě

Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.


Přečtěte si také

Recepty