Dýňové pyré
- dýně hokkaido 1 kg
Gnocchi
- dýňové pyré 400 g
- žloutek 1 ks
- celozrnná špaldová mouka 300 g
- mléko 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Dýňové pyré: Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozpulte (neloupejte), vydlabejte semínka a obě poloviny přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech s dýní dejte do předehřáté trouby a pečte doměkka 40–45 minut při 170–180 °C. Dýně nechte vychladnout na mřížce. Vydlabejte dužinu, přemístěte ji do mísy a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka.
- Dýňové pyré můžete použít hned nebo skladovat v uzavíratelných sáčcích v mrazáku. V mrazáku vydrží dýňové pyré až 6 měsíců.
- Gnocchi: Vezměte velkou mísu a smíchejte v ní dýňové pyré, žloutek, sůl, mouku a mléko. Míchejte, dokud nevznikne kompaktní nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí na okraje mísy, přisypte trochu mouky a hněťte o chvilku déle.
- Těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé části vyválejte dlouhý váleček. Z válečků pak odkrajujte cca 1,5 cm dlouhé kusy.
- Každý kousek svrchu otlačte vidličkou a dejte stranou. Až zpracujete všechno těsto, vařte připravené gnocchi 3 minuty ve vroucí osolené vodě a podávejte s oblíbenou omáčkou.
PRIMA TIP: Dýňové pyré má v kuchyni využití jak ve slaných, tak sladkých receptech. Zkuste část dýňového pyré zamíchat do těsta na bábovku, buchtu nebo podávat místo bramborové kaše.
Dýňové gnocchi Zdroj: Jíme zdravě ve městě i na venkově