Dýňové pyré
- dýně Hokkaidó 1 kg
Gnocchi
- Dýňové pyré 400 g
- žloutek 1 ks
- celozrnná špaldová mouka 300 g
- mléko 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Dýňové pyré: Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozpulte (neloupejte), vydlabejte semínka a obě poloviny přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech s dýní dejte do předehřáté trouby a pečte doměkka 40–45 minut při 170–180 °C. Dýně nechte vychladnout na mřížce. Vydlabejte dužinu, přemístěte ji do mísy a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka.
- Dýňové pyré můžete použít hned nebo skladovat v uzavíratelných sáčcích v mrazáku. V mrazáku vydrží dýňové pyré až 6 měsíců.
- Gnocchi: Vezměte velkou mísu a smíchejte v ní dýňové pyré, žloutek, sůl, mouku a mléko. Míchejte, dokud nevznikne kompaktní nelepivé těsto. Pokud se těsto lepí na okraje mísy, přisypte trochu mouky a hněťte o chvilku déle.
- Těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé části vyválejte dlouhý váleček. Z válečků pak odkrajujte cca 1,5 cm dlouhé kusy.
- Každý kousek svrchu otlačte vidličkou a dejte stranou. Až zpracujete všechno těsto, vařte připravené gnocchi 3 minuty ve vroucí osolené vodě a podávejte s oblíbenou omáčkou.
PRIMA TIP: Dýňové pyré má v kuchyni využití jak ve slaných, tak sladkých receptech. Zkuste část dýňového pyré zamíchat do těsta na bábovku, buchtu nebo podávat místo bramborové kaše.
Vyzkoušejte také krémové dýňové rizoto podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Krémové dýňové rizoto
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, s kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny