Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kynutý švestkový koláč
A jak si tento koláč našel cestu mezi stálice domácích receptů u foodblogerů, kteří tvoří pod jménem Kublanka, popisuje Kuba:
"Je pro mne vždy za trest, když někdo z kolegů přinese buchtu, chodí okolo všech v kanceláři a nabízí na ochutnání. Zejména mě osobně doslova nutí k ochutnání, jelikož já se v jídle už přece nemusím omezovat, a zároveň na dálku nepřímo soupeří s Blankou. Problém ale je, že já mám totiž averzi k oschlým suchým buchtám, a je jedno, jestli je to u příbuzných, na návštěvě anebo právě v práci.
A stejně jsem přistupoval i k tomuto koláči. Blanka ví a nenutí. Já vím, že ví, ale raději ochutnám, nebo bude naštvaná. Když jsem si dobrovolně vzal i druhý den, Blanka se divila. Ale že jsem se do koláče pustil ještě den třetí, Blanka doslova žasla. A já také, protože takhle nadýchanou a stále čerstvou buchtu jsem ještě nejedl. Blanka porazila všechny buchty mého života na celé čáře."
Suroviny (1 plech porce)
Těsto:
- polohrubá mouka 500 g
- vlažné plnotučné mléko 250 ml
- čerstvé droždí 21 g
- cukr krupice 60 g
- špetka soli
- Slunečnicový olej 1 lžíce
- vejce velikosti L 1 ks
Drobenka:
- hrubá mouka 230 g
- Máslo 125 g
- cukr krupice 125 g
- špetka soli
Švestková náplň:
- švestky, vypeckované, přepůlené 1 kg
- cukr krupice 2 lžíce
- mletá skořice
Postup
- Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
- Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
- Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).
Kynutý švestkový koláč; foto: Kublanka vaří doma
Kublanka vaří doma
Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz
V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.
Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.
Kublanka vaří doma; foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya