Těsto
- polohrubá mouka 500 g
- plnotučné mléko (vlažné) 250 ml
- droždí (čerstvé) 21 g
- cukr krupice 60 g
- sůl 1 špetka
- slunečnicový olej 1 lžíce
- vejce (velikosti L) 1 ks
Drobenka
- hrubá mouka 230 g
- máslo 125 g
- cukr krupice 125 g
- sůl 1 špetka
Švestková náplň
- čerstvé švestky (vypeckované, přepůlené) 1 kg
- cukr krupice 2 lžíce
- mletá skořice
A jak si tento koláč našel cestu mezi stálice domácích receptů u foodblogerů, kteří tvoří pod jménem Kublanka, popisuje Kuba:
"Je pro mne vždy za trest, když někdo z kolegů přinese buchtu, chodí okolo všech v kanceláři a nabízí na ochutnání. Zejména mě osobně doslova nutí k ochutnání, jelikož já se v jídle už přece nemusím omezovat, a zároveň na dálku nepřímo soupeří s Blankou. Problém ale je, že já mám totiž averzi k oschlým suchým buchtám, a je jedno, jestli je to u příbuzných, na návštěvě anebo právě v práci.
A stejně jsem přistupoval i k tomuto koláči. Blanka ví a nenutí. Já vím, že ví, ale raději ochutnám, nebo bude naštvaná. Když jsem si dobrovolně vzal i druhý den, Blanka se divila. Ale že jsem se do koláče pustil ještě den třetí, Blanka doslova žasla. A já také, protože takhle nadýchanou a stále čerstvou buchtu jsem ještě nejedl. Blanka porazila všechny buchty mého života na celé čáře."
Při přípravě koláče se nechte vést návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
- Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
- Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).
Vyzkoušejte také recept na švestkový koláč s mákem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE