návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Kynutý švestkový koláč

Hodnoceno: 15x
1 plech porce
do 1,5 hodiny
Kynutý švestkový koláč
Autor: Kublanka vaří doma Kynutý švestkový koláč
Dobrý recept na švestkový koláč je skutečným rodinným pokladem. A tento, který vám právě nabízíme, je horkým kandidátem na čestné místo v rodinné kuchařce!

A jak si tento koláč našel cestu mezi stálice domácích receptů u foodblogerů, kteří tvoří pod jménem Kublanka, popisuje Kuba:

"Je pro mne vždy za trest, když někdo z kolegů přinese buchtu, chodí okolo všech v kanceláři a nabízí na ochutnání. Zejména mě osobně doslova nutí k ochutnání, jelikož já se v jídle už přece nemusím omezovat, a zároveň na dálku nepřímo soupeří s Blankou. Problém ale je, že já mám totiž averzi k oschlým suchým buchtám, a je jedno, jestli je to u příbuzných, na návštěvě anebo právě v práci.

A stejně jsem přistupoval i k tomuto koláči. Blanka ví a nenutí. Já vím, že ví, ale raději ochutnám, nebo bude naštvaná. Když jsem si dobrovolně vzal i druhý den, Blanka se divila. Ale že jsem se do koláče pustil ještě den třetí, Blanka doslova žasla. A já také, protože takhle nadýchanou a stále čerstvou buchtu jsem ještě nejedl. Blanka porazila všechny buchty mého života na celé čáře."

Postup

  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte 10–15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Do velké mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte cukr krupici, špetku soli, vejce, slunečnicový olej a za postupného přilévání drožďové směsi vypracujte hladké a vláčné těsto.
  2. Jakmile se těsto začne při hnětení oddělovat od stěn mísy, vytvarujte z něj kouli, vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
  3. Mezitím připravte drobenku. Hrubou mouku, cukr krupici, špetku soli a máslo dejte do mísy a prsty vše důkladně promněte. Drobenku uložte v chladničce až do použití.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Vykynuté těsto vyklopte na slabě pomoučený vál a jemně ho rozválejte na obdélník o rozměrech cca 30 × 40 cm. Plát těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Poklaďte ho půlkami švestek řeznou plochou nahoru, posypte 2 lžícemi cukru krupice, mletou skořicí a na závěr drobenkou. Pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–35 minut).

Kynutý švestkový koláč  Foto: Kynutý švestkový koláč; foto: Kublanka vaří doma

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma; foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

 

Související témata: švestkový koláč , švestky , Sladké , Česká kuchyně