Suroviny
- špagetová dýně (menší ) 1 ks (800–1200 g)
- artyčoky ( v oleji) 100 g
- sušená rajčata ( v oleji) 60 g
- česnek 1 stroužek
- kapary 1 lžička
- ančovička ( v oleji) 1 filátko
- rozmarýn (čerstvý) 1 snítka
- olivový olej 4 lžíce
- strouhanka 60 g
- parmazán 30 g
- sůl (sůl )
- pepř (čerstvě namletý)
Dýně je hrdinka podzimu
V tomto speciálu najdete recepty slané i sladké, ale všechny jsou z dýně :)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Dýni rozpulte, odstraňte semena a položte ji na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů. Pečte ve vyhřáté troubě zhruba 40 minut, až dužina změkne.
- Mezitím nechte okapat artyčoky a rajčata. Česnek, kapary a ančovičku nasekejte nadrobno, artyčoky nakrájejte na větší kousky, rajčata na kostičky. Lístky rozmarýnu pokrájejte nadrobno.
- V pánvi zahřejte olej a pomalu v něm opékejte ančovičku. Přisypte strouhanku a restujte ji dozlatova. Přidejte rajčata, kapary, česnek, artyčoky a rozmarýn a za stálého míchání krátce osmahněte. Dochuťte solí a pepřem a pánev odstavte.
- Z trouby vyjměte špagetovou dýni a změklou dužinu naškrábejte vidličkou, vypadá jako krátké špagety. Nechte ji ve slupce, postrouhejte parmazánem a promíchejte. Posypte strouhankovou směsí a podle chuti ještě parmazánem.