Sezona chřestu je velmi krátká. Sklízet se začíná v půlce dubna a pole se ukládají k odpočinku už na konci června. Proto je potřeba si tuto královskou zeleninu dosyta užít!

Konzumace chřestu má v Česku dlouhou tradici Zdroj: iStock
Sezona chřestu je velmi krátká. Sklízet se začíná v půlce dubna a pole se ukládají k odpočinku už na konci června. Proto je potřeba si tuto královskou zeleninu dosyta užít!
Chřest se na našem území pěstoval už za dob císaře pána a z Moravy se dovážel na císařský dvůr ve Vídni. Velká válka a posléze komunistický režim, pro který byl chřest nežádoucí buržoazní pochoutkou, pěstování této zeleniny příliš nepřály. Naštěstí se po revoluci našli nadšenci, kteří se rozhodli převzít od Holanďanů farmu poblíž Mělníka, a od té doby se český chřest z Hostína u Vojkovic stal běžnou součástí nabídky obchodů.
Vařit chřest není žádná velká věda, naopak základní úprava je velmi snadná a velice rychlá, přesto si chřest zachovává pověst „komplikované“ zeleniny. Není třeba mít z ní respekt, jen je potřeba vědět pár základních informací. Zelený i bílý chřest jsou výhonky jedné a té samé rostliny, jen se pěstují jiným způsobem. Bílý chřest roste zakrytý zeminou a případně i plachtami, aby se zamezilo přístupu světla. Naopak zelený chřest se nechává vyrůst nad zeminu, kde se v něm díky přísunu světla tvoří chlorofyl a rostlina zezelená. Každý typ chřestu má díky tomu jinou chuť a také jiné vlastnosti. Bílý chřest je v chuti jemný, až sladký. Má tužší slupku, která se musí oloupat! Zelený chřest má výraznější, až lehce kořenitou chuť, a pokud je čerstvý, loupat se nemusí, stačí odlomit dřevnaté konce.
Důležitou informací, především s ohledem na výběr chřestu, je skutečnost, že po odříznutí pazochu na poli, v něm velmi rychle začne klesat obsah cukru, což mění jeho senzorické vlastnosti. Proto je zcela zásadní konzumovat chřest co nejrychleji po sklizni. I proto je žádoucí, zvlášť v sezoně, sáhnout vždy po českém chřestu, u kterého je jistější, že ho koupíte opravdu čerstvý.
Krémová chřestová polévka je elegantní kousek, který ozdobí každou slavnostní tabuli. Často se v ní chřest kombinuje i s dalšími druhy zeleniny, např. s pórkem, cuketou nebo hráškem. Pro přípravu polévky můžete připravit vývar z chřestových slupek, které si během sezony můžete shromažďovat v mrazáku.
Delikátní chřestové rizoto v italském stylu je dokonalou ukázkou toho, že k parádnímu jídlu stačí jen několik skvělých ingrediencí. Chřest ale najde uplatnění i v mnoha receptech s těstovinami, díky tomu, že se oba komponenty vaří velmi krátkou dobu, můžete mít luxusní večeři na stole do 20 minut.
Tento tadem je prostě dokonalý! A kombinace nevyčerpatelné. Volit můžete zelený i bílý chřest, vajíčka natvrdo, naměkko, míchaná, sázená i ztracená...
Bílý chřest s holandskou omáčkou je téměř německým národním jídlem a během sezony na něj narazíte skoro v každé místní hospodě. Nedivíme se, je to totiž báječná kombinace. Běžně se podává jen s vařeným bramborem, ale můžete ho servírovat i jako přílohu třeba k rybě nebo ke kuřeti.
Různé slané koláče jsou skvělé jako pohoštění na oslavu, ale klidně ho servírujte jako lehký oběd nebo večeři. Chřest se ale nezapéká jen v náplni do quiche, můžete ho upéct v pekáčku se šunkou a sýrem nebo ho zabalte do listového těsta.
Jak už bylo řečeno, chřest má velmi krátkou sezonu. Pokud si ho chcete uchovat na později, můžete vyzkoušet trošku netradiční postupy. Připravte z něj báječné pesto, které se hodí nejen do těstovin, ale můžete ho mazat i na topinky jako pomazánku. A velkou parádu uděláte s naloženým chřestem.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living