Sezona chřestu je velmi krátká. Sklízet se začíná v půlce dubna a pole se ukládají k odpočinku už na konci června. Proto je potřeba si tuto královskou zeleninu dosyta užít!
Jaro na talíři: Neodolatelné recepty z bílého a zeleného chřestu
Chřest se na našem území pěstoval už za dob císaře pána a z Moravy se dovážel na císařský dvůr ve Vídni. Velká válka a posléze komunistický režim, pro který byl chřest nežádoucí buržoazní pochoutkou, pěstování této zeleniny příliš nepřály. Naštěstí se po revoluci našli nadšenci, kteří se rozhodli převzít od Holanďanů farmu poblíž Mělníka, a od té doby se český chřest z Hostína u Vojkovic stal běžnou součástí nabídky obchodů.
Vařit chřest není žádná velká věda, naopak základní úprava je velmi snadná a velice rychlá, přesto si chřest zachovává pověst „komplikované“ zeleniny. Není třeba mít z ní respekt, jen je potřeba vědět pár základních informací. Zelený i bílý chřest jsou výhonky jedné a té samé rostliny, jen se pěstují jiným způsobem. Bílý chřest roste zakrytý zeminou a případně i plachtami, aby se zamezilo přístupu světla. Naopak zelený chřest se nechává vyrůst nad zeminu, kde se v něm díky přísunu světla tvoří chlorofyl a rostlina zezelená. Každý typ chřestu má díky tomu jinou chuť a také jiné vlastnosti. Bílý chřest je v chuti jemný, až sladký. Má tužší slupku, která se musí oloupat! Zelený chřest má výraznější, až lehce kořenitou chuť, a pokud je čerstvý, loupat se nemusí, stačí odlomit dřevnaté konce.
Důležitou informací, především s ohledem na výběr chřestu, je skutečnost, že po odříznutí pazochu na poli, v něm velmi rychle začne klesat obsah cukru, což mění jeho senzorické vlastnosti. Proto je zcela zásadní konzumovat chřest co nejrychleji po sklizni. I proto je žádoucí, zvlášť v sezoně, sáhnout vždy po českém chřestu, u kterého je jistější, že ho koupíte opravdu čerstvý.
Polévka je grunt
Krémová chřestová polévka je elegantní kousek, který ozdobí každou slavnostní tabuli. Často se v ní chřest kombinuje i s dalšími druhy zeleniny, např. s pórkem, cuketou nebo hráškem. Pro přípravu polévky můžete připravit vývar z chřestových slupek, které si během sezony můžete shromažďovat v mrazáku.
Těstoviny a rizota
Delikátní chřestové rizoto v italském stylu je dokonalou ukázkou toho, že k parádnímu jídlu stačí jen několik skvělých ingrediencí. Chřest ale najde uplatnění i v mnoha receptech s těstovinami, díky tomu, že se oba komponenty vaří velmi krátkou dobu, můžete mít luxusní večeři na stole do 20 minut.
Chřest a vajíčko
Tento tadem je prostě dokonalý! A kombinace nevyčerpatelné. Volit můžete zelený i bílý chřest, vajíčka natvrdo, naměkko, míchaná, sázená i ztracená...
Zalijte ho omáčkou
Bílý chřest s holandskou omáčkou je téměř německým národním jídlem a během sezony na něj narazíte skoro v každé místní hospodě. Nedivíme se, je to totiž báječná kombinace. Běžně se podává jen s vařeným bramborem, ale můžete ho servírovat i jako přílohu třeba k rybě nebo ke kuřeti.
Zapečte ho do koláče. Nebo jen tak...
Různé slané koláče jsou skvělé jako pohoštění na oslavu, ale klidně ho servírujte jako lehký oběd nebo večeři. Chřest se ale nezapéká jen v náplni do quiche, můžete ho upéct v pekáčku se šunkou a sýrem nebo ho zabalte do listového těsta.
Chřest na horší časy
Jak už bylo řečeno, chřest má velmi krátkou sezonu. Pokud si ho chcete uchovat na později, můžete vyzkoušet trošku netradiční postupy. Připravte z něj báječné pesto, které se hodí nejen do těstovin, ale můžete ho mazat i na topinky jako pomazánku. A velkou parádu uděláte s naloženým chřestem.
Zdroj: autorský text
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH