Suroviny
- hrášek (mražený nebo čerstvý ) 250 g
- zelený chřest 200 g
- pórek (malý ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mangold (listy nebo špenátu) 1 velká hrst
- vývar (kuřecí nebo zeleninový por veganskou verzi) 800 ml
- olivový olej
- přepuštěné máslo (ghí,na zjemnění (lze vynechat)) 1 lžička
- sůl (maldonská )
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na olivovém oleji osmažte dosklovata nakrájený pórek a oloupané stroužky česneku. Přidejte hrášek, očištěný a nakrájený chřest a podlijte vývarem. Ochuťte solí, pepřem a vařte asi 6 minut do změknutí zeleniny.
- Nakonec přidejte listy mangoldu nebo špenátu a ještě minutku povařte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka nejlépe ve stolním mixéru a zjemněte lžičkou ghí (v případě, že vaříte veganskou verzi, ghí můžete vynechat).
- Polévku ozdobte klíčky a semínky a podávejte s kváskovým opečeným toastem.
Svěží jarní hráškovo-chřestová polévka 2 Zdroj: @hitjezdravozit pro Gorenje