@hitjezdravozit pro Gorenje

Svěží jarní hráškovo-chřestová polévka

Moje hodnocení
4x

Jaro už je ve vzduchu a je načase pustit do jídelníčku svěží jarní ingredience. Krásně zelená polévka ze sladkého hrášku a delikátního chřestu je plná báječných chutí, ale také vitaminů, které tělo po dlouhé zimě určitě ocení. Hodí se i pro ty, kteří trpí nějakými alergiemi a intolerancemi. Je totiž bez lepku i bez mléčné bílkoviny. Je vhodná i při histaminové intoleranci a s malými obměnami se hodí i pro vegany.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • hrášek (mražený nebo čerstvý hrášek) 250 g
  • zelený chřest 200 g
  • malý pórek 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • listy mangoldu nebo špenátu 1 velká hrst
  • vývar (kuřecí nebo zeleninový por veganskou verzi) 800 ml
  • olivový olej
  • maldonská sůl a čerstvě namletý pepř
  • ghí (přepuštěné máslo) na zjemnění (lze vynechat) 1 lžička

Postup přípravy

  1. Na olivovém oleji osmažte dosklovata nakrájený pórek a oloupané stroužky česneku. Přidejte hrášek, očištěný a nakrájený chřest a podlijte vývarem. Ochuťte solí, pepřem a vařte asi 6 minut do změknutí zeleniny.
  2. Nakonec přidejte listy mangoldu nebo špenátu a ještě minutku povařte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka nejlépe ve stolním mixéru a zjemněte lžičkou ghí (v případě, že vaříte veganskou verzi, ghí můžete vynechat).
  3. Polévku ozdobte klíčky a semínky a podávejte s kváskovým opečeným toastem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

@hitjezdravozit pro Gorenje


Přečtěte si také

Recepty