Suroviny
- zelený chřest 300 g
- šunka (vepřová ) 100 g
- čedar (strouhaný ) 2 hrsti
- máslo 1 lžíce + na vymazání
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko 300 ml
- muškátový oříšek (strouhaného) špetka
- dijonská hořčice 1/2 lžičky
- pažitka (čerstvá )
- sůl
Postup přípravy
- Vhodnou zapékací mísu vymažte máslem.
- Připravte si bešamelovou omáčku. V hrnci nechte rozpustit máslo, na něj dejte krátce zarestovat hladkou mouku.
- Vzniklou jíšku za stálého šlehání ruční metlou postupně zalijte mlékem. Když se začne mléko vařit, omáčka zhoustne.
- Přidejte sůl dle chuti, muškátový oříšek a dijonskou hořčici.
- Dvě třetiny bešamelu nalijte do máslem vymazané zapékací mísy.
- Zelený chřest omyjte a všem stonkům uřízněte tvrdou spodní část. Po třech je zabalte do plátku vepřové šunky a položte na bešamel.
- Tam, kde je šunka, přelijte chřestové balíčky zbytkem omáčky a posypte strouhaným čedarem.
- Takto připravený chřest dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 20 minut.
- Ihned servírujte buď jako samostatný chod, nebo přílohu k masu.
Zapečený zelený chřest se šunkou, bešamelem a čedarem 2 Zdroj: Coolinářka