Akademie kvality

Lahodný krém ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Moje hodnocení
12x

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Čerstvý zelený chřest zbavte zdřevnatělých konců. Stonky rozkrájejte na menší kousky. Špičky chřestu můžete odložit a nechat na dozdobení polévky.
  2. Na rozpuštěném másle restujte najemno nakrájenou cibulku dosklovata, poté přidejte nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidejte překrájený chřest a opět chvíli restujte.
  3. Chřest zalijte vínem, které nechte svařit na polovinu. Poté přilijte vývar se smetanou a vařte cca 20 minut.
  4. Polévku rozmixujte dohladka s máslem a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Polévku můžete přecedit přes jemné síto.
  5. Polévku dokončete hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

PRIMA TIP: Skvělý zelený i bílý chřest se pěstuje také u nás na Mělnicku, najdete ho v obchodech s označením Český chřest. Preferencí místních surovin pomůžete mimo jiné ochránit životní prostředí a podpoříte české zemědělce.

Další tipy a informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty