Suroviny
- zelený chřest 10 stonků
- cibule (střední ) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový vývar 500 ml
- smetana 200 ml
- ovčí sýr (tvrdý ) 50 g
- máslo 50 g
- cukr
- kopr (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čerstvý zelený chřest zbavte zdřevnatělých konců. Stonky rozkrájejte na menší kousky. Špičky chřestu můžete odložit a nechat na dozdobení polévky.
- Na rozpuštěném másle restujte najemno nakrájenou cibulku dosklovata, poté přidejte nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidejte překrájený chřest a opět chvíli restujte.
- Chřest zalijte vínem, které nechte svařit na polovinu. Poté přilijte vývar se smetanou a vařte cca 20 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka s máslem a dochuťte solí, pepřem a cukrem. Polévku můžete přecedit přes jemné síto.
- Polévku dokončete hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.
PRIMA TIP: Skvělý zelený i bílý chřest se pěstuje také u nás na Mělnicku, najdete ho v obchodech s označením Český chřest. Preferencí místních surovin pomůžete mimo jiné ochránit životní prostředí a podpoříte české zemědělce.
Další tipy a informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu www.akademiekvality.cz.
Lahodný krém ze zeleného cřestu s ovčím sýrem 2 Zdroj: Akademie kvality
Lahodný krém ze zeleného cřestu s ovčím sýrem 3 Zdroj: Akademie kvality