Suroviny
- brambory (rané, grenaille) 500 g
- zelený chřest 6–8 stonků
- vejce 2 ks
- kopr (čerstvý ) 1 velká hrst
- pažitka (čerstvá ) 1 hrst
- měkký tvaroh (tučný ) 250 g
- mléko 100 ml
- máslo 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory očistěte, malé ponechte v celku, velké rozkrojte na čtvrtky a vařte je v lehce osolené vodě doměkka asi 15–20 minut.
- Mezitím zbavte chřest lístků a dřevnatého konce. Stonky nakrájejte na 4cm kousky, hlavičky prozatím odložte.
- V rendlíku uvařte vejce nahniličko, zhruba 6 minut od bodu varu.
- Kopr a pažitku nasekejte najemno a promíchejte s tvarohem, mlékem, solí a pepřem.
- V pánvi rozehřejte máslo s olivovým olejem. Uvařené brambory slijte, ty v celku přepulte, nakrájené ponechte a položte je řeznou stranou do horkého másla s olejem. Po 2 minutách k nim přidejte kousky chřestu a opékejte vše dozlatova. Vsypte odkrojené hlavičky a restujte ještě 1 minutu.
- Uvařená vejce slijte, zalijte studenou vodou a oloupejte. Brambory s chřestem rozdělte na talíře, přelijte tvarohovou směsí, ozdobte hlavičkami chřestu a rozkrojeným vejcem.
PRIMA TIP: Mimo chřestovou sezonu můžete brambory s tvarohem doplnit zelenými fazolkami, hráškem nebo brokolicí.