Suroviny
- zelený chřest 1 svazek
- Máslo 20 g
- velká čerstvá vejce 4 ks
- vločková sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Spodní část chřestu oloupejte škrabkou na brambory a chřest krátce povařte ve vroucí osolené vodě, pak ihned zchlaďte studenou vodou, aby zůstal křupavý.
- Troubu předehřejte na 150 °C. Zapékací formičky (kokotky) vymazejte změklým máslem a do každé vyklepněte 2 vejce. Lehce je osolte a opepřete. Formičky postavte do pekáčku a vlijte do něj horkou vodu z konvice tak, aby sahala do poloviny výšky formiček.
- Pekáček opatrně dejte do trouby a vajíčka pečte ve vodní lázni asi 5 minut, až bílek zpevní, ale žloutek zůstane ještě trochu tekutý. Vajíčka podávejte s chřestem, který namáčejte do žloutku.