Suroviny
- bílý chřest (čerstvý ) 500 g
- cibule (středně velká ) 1 ks
- brambory 3–4 ks
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový vývar 1,3 litru
- muškátový oříšek (strouhaný ) 1 špetka
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- ocet 1 lžíce
- vejce 4 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Chřest oloupejte, spodní dřevnatou část odkrojte, zbytek stonku nakrájejte na 2cm kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky.
- V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, opečte na něm cibuli dozlatova, přilijte víno a nechte ho vyvařit. Vsypte brambory a chřest, zalijte vývarem a vařte 25 minut doměkka.
- Polévku rozmixujte, přeceďte, abyste se zbavili vláken chřestu, a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijte smetanu a zahřejte k varu.
- Zatímco se polévka vaří, můžete začít s přípravou ztracených vajec. Ve vyšším rendlíku zahřejte vodu k varu. Vmíchejte ocet a sůl, ztlumte trochu teplotu a pomocí vařečky vytvořte vír. Vejce rozklepněte na lžíci nebo do naběračky a vyklopte ho do víru. Vařte zhruba 4–5 minut, až bílek zbělá a zpevní. Vyjměte ho a uvařte stejným způsobem i ostatní vejce.
- Chřestový krém podávejte se ztraceným vejcem.
PRIMA TIP: Odkrojené dřevnaté konce chřestu nevyhazujte, ale použijte při přípravě zeleninového vývaru. Pokud se na něj zrovna nechystáte, můžete je uložit do mrazáku.
Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem 2 Zdroj: Rok s Garden & Kitchen