Inna Valoušková

Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem

Moje hodnocení
15x

Štíhlost boduje zřejmě i v zeleninové říši, jak jinak si vysvětlit, že za krále zeleniny bývá označován chřest – tenký šťavnatý stonek se zvědavou špičkou? Jeho delikátní chuť se skrývá pod dřevnatou slupkou, pečlivě jej proto oloupejte a tuhé konce odkrojte. Jemnost chřestového krému obzvlášť vynikne ve spojení se ztraceným vejcem, jehož nasládlý žloutek polévku nádherně vizuálně i chuťově zvýrazní.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chřest oloupejte, spodní dřevnatou část odkrojte, zbytek stonku nakrájejte na 2cm kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, opečte na něm cibuli dozlatova, přilijte víno a nechte ho vyvařit. Vsypte brambory a chřest, zalijte vývarem a vařte 25 minut doměkka.
  3. Polévku rozmixujte, přeceďte, abyste se zbavili vláken chřestu, a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijte smetanu a zahřejte k varu.
  4. Zatímco se polévka vaří, můžete začít s přípravou ztracených vajec. Ve vyšším rendlíku zahřejte vodu k varu. Vmíchejte ocet a sůl, ztlumte trochu teplotu a pomocí vařečky vytvořte vír. Vejce rozklepněte na lžíci nebo do naběračky a vyklopte ho do víru. Vařte zhruba 4–5 minut, až bílek zbělá a zpevní. Vyjměte ho a uvařte stejným způsobem i ostatní vejce.
  5. Chřestový krém podávejte se ztraceným vejcem.

PRIMA TIP: Odkrojené dřevnaté konce chřestu nevyhazujte, ale použijte při přípravě zeleninového vývaru. Pokud se na něj zrovna nechystáte, můžete je uložit do mrazáku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty