zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem
Autor: Rok s Garden & Kitchen Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem

Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem

Hodnoceno: 5x
Štíhlost boduje zřejmě i v zeleninové říši, jak jinak si vysvětlit, že za krále zeleniny bývá označován chřest – tenký šťavnatý stonek se zvědavou špičkou? Jeho delikátní chuť se skrývá pod dřevnatou slupkou, pečlivě jej proto oloupejte a tuhé konce odkrojte. Jemnost chřestového krému obzvlášť vynikne ve spojení se ztraceným vejcem, jehož nasládlý žloutek polévku nádherně vizuálně i chuťově zvýrazní.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Chřest oloupejte, spodní dřevnatou část odkrojte, zbytek stonku nakrájejte na 2cm kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky. 
  2. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, opečte na něm cibuli dozlatova, přilijte víno a nechte ho vyvařit. Vsypte brambory a chřest, zalijte vývarem a vařte 25 minut doměkka. 
  3. Polévku rozmixujte, přeceďte, abyste se zbavili vláken chřestu, a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijte smetanu a zahřejte k varu. 
  4. Zatímco se polévka vaří, můžete začít s přípravou ztracených vajec. Ve vyšším rendlíku zahřejte vodu k varu. Vmíchejte ocet a sůl, ztlumte trochu teplotu a pomocí vařečky vytvořte vír. Vejce rozklepněte na lžíci nebo do naběračky a vyklopte ho do víru. Vařte zhruba 4–5 minut, až bílek zbělá a zpevní. Vyjměte ho a uvařte stejným způsobem i ostatní vejce. 
  5. Chřestový krém podávejte se ztraceným vejcem. 

PRIMA TIP: Odkrojené dřevnaté konce chřestu nevyhazujte, ale použijte při přípravě zeleninového vývaru. Pokud se na něj zrovna nechystáte, můžete je uložit do mrazáku. 

Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem
Autor: Rok s Garden & Kitchen Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem

reklama

Rok s Garden & Kitchen
Inna Valoušková

Vystudovaná ekonomka a máma dvou dětí vyrostla na venkově, kde se od svojí babičky naučila starat o zahradu i domácí zvířata a péct a od maminky zase vařit. Po mnoha letech ve městě si však Inna Valoušková uvědomila, že patří na venkov a potřebuje cítit přírodu a jíst převážně to, co vypěstuje a ne produkty neznámého původu z anonymního supermarketu. A tak se vrátila na vesnici a začala pěstovat to, co má ráda a úrodu postupně zpracovávat v kuchyni. O své zkušenosti se dělí na blogu www.gardenandkitchen.com, díky kterému vznikla i tato kuchařka. Představuje roční období v celé jejich kráse, jejich plodiny a lahodné recepty z nich. 

Kuchařka je dostání pouze na gkshop.cz