Inna Valoušková

Krémová polévka z bílého chřestu se zastřeným vejcem

Moje hodnocení
31x

Štíhlost boduje zřejmě i v zeleninové říši, jak jinak si vysvětlit, že za krále zeleniny bývá označován chřest – tenký šťavnatý stonek se zvědavou špičkou? Jeho delikátní chuť se skrývá pod dřevnatou slupkou, pečlivě jej proto oloupejte a tuhé konce odkrojte. Jemnost chřestového krému obzvlášť vynikne ve spojení se ztraceným vejcem, jehož nasládlý žloutek polévku nádherně vizuálně i chuťově zvýrazní.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chřest oloupejte, spodní dřevnatou část odkrojte, zbytek stonku nakrájejte na 2cm kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a pokrájejte na kostky.
  2. V hrnci rozehřejte máslo s olivovým olejem, opečte na něm cibuli dozlatova, přilijte víno a nechte ho vyvařit. Vsypte brambory a chřest, zalijte vývarem a vařte 25 minut doměkka.
  3. Polévku rozmixujte, přeceďte, abyste se zbavili vláken chřestu, a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přilijte smetanu a zahřejte k varu.
  4. Zatímco se polévka vaří, můžete začít s přípravou ztracených vajec. Ve vyšším rendlíku zahřejte vodu k varu. Vmíchejte ocet a sůl, ztlumte trochu teplotu a pomocí vařečky vytvořte vír. Vejce rozklepněte na lžíci nebo do naběračky a vyklopte ho do víru. Vařte zhruba 4–5 minut, až bílek zbělá a zpevní. Vyjměte ho a uvařte stejným způsobem i ostatní vejce.
  5. Chřestový krém podávejte se ztraceným vejcem.

PRIMA TIP: Odkrojené dřevnaté konce chřestu nevyhazujte, ale použijte při přípravě zeleninového vývaru. Pokud se na něj zrovna nechystáte, můžete je uložit do mrazáku.

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů