Suroviny
- bílý vinný ocet 375 ml
- celé kuličky koriandru 1,5 lžíce
- proužky kůry z chemicky neošetřeného citronu 6 ks
- Bobkový list 2 ks
- jarní cibulky, okrojené na výšku sklenice 10–12 ks
- zelený chřest, očištěný 2 svazky
- cukr krupice 1 lžíce nebo dle chuti
- hrubá sůl 2 lžíce
Postup přípravy
- V hrnci uveďte do varu 900 ml vody, ocet, koriandr, kůru, bobkové listy, 2 lžíce soli a cukr. Přidejte cibulky a znovu uveďte do varu. Na nízkém stupni vařte 4 minuty.
- Chřest rozdělte do sklenic, přidejte k němu cibulky a zalijte nálevem. Nechte v pokojové teplotě stát asi 1 hodinu, pak zavíčkujte a uložte v chladu. Nechte rozležet alespoň 1 den, v chladu ale vydrží až 1 měsíc.
- Takto naložený chřest je výborný na obložení nasucho opečených a tence máslem potřených chlebů nebo toastů, ale to také samozřejmě příjemně pikantní chuťovka třeba k prvním jarním grilovaným masům.