Vánoční novinky na trhu: tipy na dobroty (nejen) na sváteční tabuli a k pečení cukroví

Chystáte se na vánoční pečení, nebo byste si naopak chtěli odpočinout a cukroví nechat na jiných? Dnešní tipy uspokojí obě strany! Máme tu pro vás hned několik možností, jak si zakoupit domácí cukroví už hotové, ale také tipy na džem nebo koření, které vám mohou s vlastními recepty trochu pomoci. Čtěte dál!

Cukroví bez práce. Bread Society napeče za vás

Aby byly ty letošní Vánoce opravdovými svátky klidu, přenechte starosti s pečením cukroví jiným. Pekařství Bread Society, které se nachází v pražských Košířích, nabízí box se 13 druhy tradičního cukroví. To zde připravují podle osvědčených receptů a z kvalitních surovin. Vyzvednout jej lze od 18. prosince, objednávku si však můžete udělat už nyní.

Najdete v ní tradiční vanilkové rohlíčky, ořechy plněné krémem, čokoládové pracny provoněné vánočním kořením i perníková srdíčka s domácími povidly a politá čokoládou. Dále nadýchané kokosky, išelské dortíčky s pekanem, třené linecké jazýčky s rybízovou marmeládou a včelí úlky plněné vaječným krémem. Babiččiny karamelové rohlíčky, pistáciové rybičky máčené v bílé čokoládě s pistáciemi, makové kytičky s citronovým krémem a samozřejmě i kokosové a rumové kuličky, čokoládový lanýž a klasické sádlovky.

Cena je 1990 korun. Spolu s cukrovím si můžete objednat také vánočku nebo tradiční italské panettone. Vše si lze zamluvit osobně v pekařství, přes Instagram nebo web.

Džem bez zrníček pro to nejlepší linecké

Čím slepovat vánoční cukroví? Pokud se vám doma neurodilo dost zahradního ovoce, bez kupovaného džemu se neobejdete. Připravené směsi ale často obsahují velký podíl jablek, přidané konzervanty a navíc i zrníčka, která slepování umí znepříjemnit. Vyzkoušejte letos novinku v podobě kvalitního džemu na linecké od známé německé značky Schwartau.

Džem je připraven speciálně ke slepování vánočního cukroví. Je jemně pasírovaný, takže neobsahuje žádná zrníčka, snadno se nanáší a lze ho využít i do pečení, protože se neroztéká. Na rozdíl od jiných vícesložkových džemů neobsahuje jablka – najdete v něm pouze maliny, jahody a červený rybíz, který doplňuje pektin, citronová šťáva a cukr.

Džem neobsahuje lepek, přidané konzervační látky, barviva či aromata. Díky tomu nabízí přirozenou plnou ovocnou chuť, se kterou se vám nejen linecké povede na jedničku. Džem na linecké si můžete spolu s dalším nákupem zakoupit na online supermarketu Košík.

6 druhů cukroví, vánočka i štola od KRO pekárny

Letos před Vánoci můžete v klidu vynechat sladké pečení i všechno to uklízení zaneřáděné kuchyně. Pekárna KRO vás totiž jistí. Pod vedením šéfpekařky Kristýny Roubíčkové zde vzniká 6 druhů vánočního cukroví, máslová vánočka i poctivá štola s domácím marcipánem.

Vánoční cukroví podle KRO

KRO pekárna letos sází na kombinaci klasických surovin a nečekaných chutí. V krabičce o hmotnosti 500 gramů (750 korun) najdete perníkové úly s domácími povidly, linecké s bílým sezamem a broskvemi, sirobníčky s pekany a misem, kokosky s jahodovou marmeládou a čokoládou, meruňkový suk s jasmínem a kolečko s kaštanovou ganache, hruškovým gelem a hřebíčkem.

„Chtěli jsme vytvořit vánoční cukroví, které bude hravé, voňavé, ale přitom pořád tradiční. Kombinujeme známé chutě s netradičními detaily, které je posunou o kousek dál. To je třeba naše oblíbená miso pasta, kterou si vyrábíme sami ze zbytků našeho chleba,“ popisuje Kristýna Roubíčková, šéfpekařka KRO. Cukroví bude dostupné ve volném prodeji, ale jistější je objednávka předem na e-mailu. Krabičky se 6 druhy cukroví jsou v nabídce od začátku prosince ve všech KRO – ve Vršovicích, na Vinohradech a nově i v Libni.

Zapletené Vánoce podle KRO

Vedle cukroví se můžete spolehnout i na dvě stálice z vánoční nabídky: máslovou 700g vánočku zdobenou mandlemi a vánoční štolu plněnou domácím marcipánem a troškou slivovice. Obě vznikají přímo v KRO pekárně, která už tradičně zásobuje všechna bistra. Štola váží 900 g a ve všech KRO ji můžete pořídit za 700 korun. Cena vánočky je 275 korun. Stejně jako u cukroví i zde se doporučuje objednání předem.

Tekuté Vánoce podle KRO

Vánoční chutě dávají smysl i v tekutém skupenství. Proto se od konce listopadu do KRO vrací i oblíbený vaječňák, opět ve spolupráci s Lihovarem Poněšice. O jeho vánoční etiketu s betlémskou tematikou se postarala umělkyně a ilustrátorka Adéla Bierbaumer. Lahve o velikosti 250 a 500 ml se budou prodávat za 295 a 585 korun. Kromě vaječného koňaku se v prosinci v KRO kavárnách a bistrech objeví také adventní irská káva – lahodná výběrová káva s whiskey a šlehačkou. Každý adventní týden ji navíc doprovodí jiné cukroví z letošní kolekce.

„Vánoce se dají i prožít, nejen přežít. Proto se snažíme přípravy trochu ulehčit a přinést špetku netradičních a zábavných chutí i k vašemu stromečku,“ zakončuje Vojta Václavík, zakladatel KRO. Až půjdete vyzvednout krabičku cukroví, vánočku nebo štolu, zastavte se v jedné z kaváren KRO na sklenku irské kávy nebo vaječného koňaku a užijte si vánoční atmosféru. Vánoční nálada totiž přijde, jen když se na chvilku zastavíte.

Voňavé chroupání s Královstvím chuti

Připravte si doma sváteční oříškovou laskominu v podobě křupavých mandlí ochucených kořenicí směsí Pražené mandličky BIO od Království chuti. Kořenicí směs Pražené mandličky v sobě skrývá bio kokosový cukr, skořici, citronovou kůru a exotickou kombinaci koření, jako jsou tonka, muškátový oříšek a koriandr. Opražením na oleji či másle cukr zkaramelizuje, koření se rozvoní a mandličky budou křupavější a potažené kořeněnou krustičkou. Kořenicí směs můžeme využít do svátečního pečiva, jako jsou koblihy, hruškový koláč či skořicoví šneci.

Ajala zabalila to nejlepší ze svátků do čtyř tabulek

Když se řekne Vánoce, každému naskočí jiná vzpomínka: vůně vanilkových rohlíčků, chuť kaštanů z trhu, kokosová cukrátka, typická skořice… Brněnská čokoládovna Ajala připravila na svátky čtyři limitované tabulky, které spojují vánoční chuťové vzpomínky s poctivou bean-to-bar čokoládou. Každou si můžete vychutnat zvlášť, nebo sáhnout po zvýhodněném vánočním setu, ve kterém najdete všechny čtyři sváteční kousky.

Vanilkový rohlíček – Chuť domácího cukroví bez práce v kuchyni

Ajala vzala klasiku českých Vánoc a zabalila ji do tabulky. Křehké rohlíčky z vlašských a kešu ořechů s pravou vanilkou spojuje s jemnou čokoládou z výběrových bobů. Výsledek? Dezert, který připomene návštěvy u babičky i pečení o půlnoci.

složení: bio kakaové boby, panela, bio kakaové máslo, vanilkové rohlíčky, vlašské ořechy, kešu ořechy, vanilka, cena 149 korun/45gramová tabulka

Vánoční – Klasika, která rozvoní stromeček

Koření, které dělá svátky svátky – skořice, kardamom a zázvor – se potkává s intenzivní čokoládou. Každé kousnutí je jako otevření okénka v adventním kalendáři: hřejivé, aromatické, slavnostní.

složení: bio kakaové boby, bio sušená třtinová šťáva, bio kakaové máslo, skořice, zázvor, kardamom, cena 149 korun/45gramová tabulka

Kokosová vločka – Exotická vzpomínka na dětství a držitelka ocenění Great Taste

Kokosová kulička patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví. Tahle čokoláda ji připomene dokonale. Díky jemné mléčné čokoládě, bio kokosu a špetce mořské soli se na jazyku rozplyne jako první sníh. A letos potěší i čokoládové odborníky: Kokosová vločka totiž letos získala hvězdu v prestižní mezinárodní soutěži Great Taste.

složení: bio panela, bio kakaové boby, kakaové máslo, bio sušené mléko, bio sušený kokos, bio sušené kokosové mléko, mořská sůl, cena 149 korun / 45gramová tabulka

Kaštany – Adventní trhy v každém čtverečku

Pražené jedlé kaštany, které vás zahřejí na zimním trhu? Přesně tenhle moment vtiskla Ajala do čokolády s kaštanovou moukou a výsledkem je jemně sladká tabulka s přirozeně oříškovým nádechem.

složení: bio kakaové boby, bio sušená třtinová šťáva, bio kakaové máslo, kaštanová mouka, cena 149 korun / 45gramová tabulka

Adventní balení – Čtyři kousky Vánoc v jednom dárku

Neumíte si vybrat? Nemusíte. Vánoční kolekce čokolád je dostupná i jako zvýhodněný čtyřbalíček – krásný dárek pro všechny, kdo si rádi dopřejí „ještě kousek“. Třeba každý adventní víkend jeden.

Cena balíčku: 586 korun

Perníčkový vaječňák ze Zrna zrnka

Perníčky, nebo vaječňák? Věčné dilema, po které ze svátečních dobrot sáhnout nejdříve, vyřešili v řemeslné pekárně Zrno zrnko jednou provždy – vytvořili perníčkový vaječňák. Spojuje v sobě kakao, špetku vánočního koření, karibský rum a jemnost smetany. Chutná a voní přesně tak, jako Vánoce. Neodolatelně. „Vánoce jsou pro nás hlavně o vůních a tradicích. A perníček k nim prostě patří. Letos jsme proto hledali způsob, jak tuhle atmosféru dostat i do našich produktů – a vznikl náš perníčkový vaječňák,“ říká Ondřej Kuchař, spolumajitel pekárny Zrno zrnko.

Spolu s novým perníčkovým vaječňákem je ve všech pekařských kavárnách Zrno zrnko k mání klasický domácí vaječňák a také hit loňského adventu – pistáciový vaječňák, který kromě smetany, pasterovaných vajec, bourbonské vanilky, karibského rumu a kapky brandy pro elegantní dochuť obsahuje navíc na míru vyrobenou pistáciovou pastu.

K dispozici (na místě nebo k odnesení s sebou) je i hřejivý, voňavý svařák z italského Merlotu z vinařství Borga, k dokonalosti dovedený směsí koření s tajnou ingrediencí – višňovicí od Žufánka. Lahve s vaječňákem či svařákem jsou prověřeným tipem na vítaný dárek pod každý stromeček. Mezi vánočními bestsellery v pekařských kavárnách Zrno zrnko samozřejmě nechybí cukroví.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů