Suroviny
- brambory 1 kg
- cibule 2 ks
- fenykl 2 bulvy
- plnotučné mléko 600 ml
- smetana ke šlehání 400 ml
- ančovičky (v oleji) 6 filátek
- česnek 8 stroužků
- rozmarýn 1/2 svazku (15 g)
- bobkový list (čerstvý) 6 ks
- muškátový oříšek (celý) 1 ks
- parmazán 50 g
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C.
Brambory, cibuli i fenykl očistěte a nakrájejte na tenké plátky.
V hrnci ohřejte mléko se smetanou, přidejte natrhané ančovičky, prolisovaný česnek ve slupce, rozmarýn, bobkové listy a trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Směs krátce prohřejte, vypněte a nechte propojit chutě. Poté odstraňte bylinky.
Do zapékací formy navrstvěte plátky zeleniny a zalijte je ochucenou smetanovou směsí. Posypte parmazánem, zakryjte alobalem a pečte 30 minut. Poté alobal odstraňte a pečte ještě asi 45 minut, dokud povrch nezezlátne a zelenina nezměkne.
Podávejte posypané zelenými výhonky fenyklu.
Sváteční speciality podle Jamieho Olivera
Vánoce si často představujeme jako nejkrásnější období roku, ale realita bývá jiná. Vaření pro celou rodinu, nekonečné nakupování, úklid, plánování… Není divu, že mnoho lidí místo radosti cítí spíše tlak. Jamie Oliver však přichází s jednoduchým řešením. Ve svém svátečním dvoudílném speciálu Jamieho bezstresové Vánoce, který má premiéru 8. prosince v 18:50 na TV Paprika, ukazuje, jak připravit dokonalou sváteční hostinu bez chaosu, stresu a zbytečného shonu.
Vyzkoušejte také tradiční gratinované brambory se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Gratinované brambory se smetanou