Suroviny
- bílý chřest 1 svazek (cca 500 g)
- máslo 1 lžíce
- pórek 1/3 ks
- zeleninový vývar 300 ml
- mléko 300 ml
- smetana 200 ml
- muškátový oříšek
- sůl
- čedar
- šunka
- pepř
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)
Postup přípravy
- Nejprve každému stonku chřestu odřízněte dřevnatou spodní část. Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky. Použijte běžnou škrabku na brambory.
- Na másle orestujte na kolečka nakrájený pórek. Až změkne, přidejte k němu nakrájený chřest a společně restujte ještě asi 2 minuty. Nyní k zelenině přilijte mléko a vývar a vařte, dokud chřest nezměkne.
- Nyní polévku důkladně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Nakonec ji zjemněte smetanou a krátce ještě provařte.
- Servírujte s nastrouhaným čedarem a s kousky kvalitní vepřové šunky. Můžete přidat i máslové krutony.