Suroviny
- zelený chřest (nakrájený na 2,5cm kousky) 500 g
- pancetta (nakrájená na kostičky) 150 g
- cibule (žlutá,nakrájená na kostičky) 1/2 ks
- těstoviny (typu orecchiette) 400 g
- olivový olej 6 lžic
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný ) 30 g
- kozí sýr (o pokojové teplotě) 90 g
- piniové oříšky (pražené) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Článek
Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu
Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Postup přípravy
- Do velkého hrnce napusťte vodu, dejte na sporák, a až začne vřít, vložte do ní asi na 3 minuty pokrájený chřest. Opatrně vyndejte a zchlaďte.
- Vodu v hrnci znovu přiveďte k varu. Na pánvi osmažte pancettu a zhruba po 5 minutách pomocí děrované naběračky přemístěte do misky vyložené ubrouskem. Na tuku, který v pánvi zůstal, dosklovata orestujte cibuli a dochuťte solí a pepřem.
- Těstoviny uvařte podle návodu ve vodě od chřestu a předtím, než je slijete, si z hrnce odeberte půl šálku vody.
- Na téže pánvi si rozehřejte olivový olej a přidejte chřest, pancettu a vodu z těstovin. Nakonec vmíchejte i těstoviny a vařte asi 2 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Servírujte posypané parmazánem, nadrobeným kozím sýrem a piniovými oříšky.