Suroviny
- zelený chřest nakrájený na 2,5cm kousky 500 g
- pancetta nakrájená na kostičky 150 g
- žlutá cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
- těstoviny typu orecchiette 400 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
- Olivový olej 6 lžic
- čerstvě nastrouhaný parmazán 30 g
- kozí sýr o pokojové teplotě 90 g
- pražené piniové oříšky 2 lžíce
Článek
Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu
Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Postup přípravy
- Do velkého hrnce napusťte vodu, dejte na sporák, a až začne vřít, vložte do ní asi na 3 minuty pokrájený chřest. Opatrně vyndejte a zchlaďte.
- Vodu v hrnci znovu přiveďte k varu. Na pánvi osmažte pancettu a zhruba po 5 minutách pomocí děrované naběračky přemístěte do misky vyložené ubrouskem. Na tuku, který v pánvi zůstal, dosklovata orestujte cibuli a dochuťte solí a pepřem.
- Těstoviny uvařte podle návodu ve vodě od chřestu a předtím, než je slijete, si z hrnce odeberte půl šálku vody.
- Na téže pánvi si rozehřejte olivový olej a přidejte chřest, pancettu a vodu z těstovin. Nakonec vmíchejte i těstoviny a vařte asi 2 minuty, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Servírujte posypané parmazánem, nadrobeným kozím sýrem a piniovými oříšky.