Teplý salát s grilovaným chřestem, pošírovaným vejcem a pancettou

Moje hodnocení
3x

Chřest má jemnou vůni a chuť, které během jara jen těžko odoláte. A takový salát z grilovaného chřestu, pancetty a doplněný o pošírované vejce? Delikatesa, kterou už stačí doplnit jen vhodným vínem.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • chřest 32 ks
  • vejce 4 ks
  • pinie 60 g
  • pancetta 12 plátků
  • plocholistá petrželka 4 lžíce
  • máslo 50 g
  • řeřicha 1 vanička
  • sůl

Postup přípravy

  1. Oloupaný chřest spařte ve vroucí vodě cca 1 minutu a poté ho vložte do studené vody.
  2. Pancettu upečte v troubě na pečicím papíru dozlatova.
  3. Mezitím vařte vejce po dobu cca 3 minut. Vložte je do hrnce s lehce vroucí vodou a kapkou octa, resp. do víru, který předtím ve vodě roztočte. Žloutek tak obalí bílek.
  4. Spařený chřest a pinie zprudka opečte na pánvi dozlatova.
  5. Ke konci přidejte máslo a nasekanou petrželku. Naservírovaný salát posypte řeřichou.
  6. Můžete podávat s bramborovou kaší.

Tip sommeliera: Rulandské bílé Pavlov 2018 pozdní sběr je víno plné květinových a ovocných vůní, má vyvážený poměr zbytkového cukru, kyselin a také středně plnou chuť. V kombinaci s tímto pokrmem to bude velké překvapení,“ radí sommelier Petr Mašek.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty