Suroviny
- tuňák (steaky ) 4 ks
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- máslo (kousek )
- sůl
- čerstvě namletý pepř (bílý )
Holandská omáčka
Postup přípravy
- Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte restovat minutu z každé strany.
- Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců, a pokud je třeba, spodní třetinu stonků oloupejte. Na pánvi rozehřejte kousek másla a chřest na něm krátce orestujte, dochuťte solí a pepřem.
- Holandská omáčka: Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit, jinak se žloutky srazí. Do našlehané pěny přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Jakmile směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo. Vyšlehejte krásnou omáčku.
- Na talíře dejte tuňákové steaky a orestovaný chřest, ten přelijte holandskou omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí uvařené brambory.
PRIMA TIP: Podávejte s vychlazeným bílým vínem Vinselekt Michlovský Veltlínské zelené, Latitude 49, kabinetní víno. Zakoupíte na www.michlovsky.com, cena 133 Kč.Recept vytvořila Bohyně kuchyně Elly, www.bohynekuchyne.cz!