Bohyně kuchyně

Tuňákový steak s chřestem a holandskou omáčkou

Moje hodnocení
2x

Steak z tuňáka je opravdu delikátní a vyžaduje něžnou přípravu, důležité je ho nepřepéct, v podstatě ho stačí jen zlehka nechat zatáhnout, uvnitř by měl zůstat víceméně syrový. K výborné rybě patří skvělá příloha – my jsme zvolili sezonní zelený chřest s lahodnou holandskou omáčkou.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • steaky z tuňáka 4 ks
  • sůl (sůl a čerstvě namletý bílý pepř)
  • zelený chřest 1 svazek (500 g)
  • kousek másla

Holandská omáčka

  • žloutek (žloutky) 3 ks
  • bílé víno (suché bílé víno (např. Veltlínské zelené, Vinselekt Michlovský)) 2 lžíce
  • hořčice 1 lžička
  • sůl (sůl a čerstvě namletý bílý pepř)
  • rozpuštěné a lehce prochladlé máslo 100 g

Postup přípravy

  1. Každý steak z tuňáka jen osolte a opepřete. Na rozpálenou pánev ho dejte restovat minutu z každé strany.
  2. Chřest zbavte oschlých a tvrdých konců, a pokud je třeba, spodní třetinu stonků oloupejte. Na pánvi rozehřejte kousek másla a chřest na něm krátce orestujte, dochuťte solí a pepřem.
  3. Holandská omáčka: Do misky nad vodní lázeň dejte 3 žloutky a 2 lžíce bílého vína. Šlehejte metličkou, voda v hrnci nesmí vařit, jinak se žloutky srazí. Do našlehané pěny přidejte vrchovatou lžičku hořčice. Ochuťte špetkou soli a bílého pepře. Jakmile směs zhoustne, malým pramínkem do ní, za stálého šlehání, přilévejte rozpuštěné máslo. Vyšlehejte krásnou omáčku.
  4. Na talíře dejte tuňákové steaky a orestovaný chřest, ten přelijte holandskou omáčkou. Jako příloha se nejlépe hodí uvařené brambory.

PRIMA TIP: Podávejte s vychlazeným bílým vínem Vinselekt Michlovský Veltlínské zelené, Latitude 49, kabinetní víno. Zakoupíte na www.michlovsky.com, cena 133 Kč. Recept vytvořila Bohyně kuchyně Elly, www.bohynekuchyne.cz!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bohyně kuchyně


Přečtěte si také

Recepty