Akademie kvality

Pečená kuřecí prsa s bílým chřestem a holandskou omáčkou

Moje hodnocení
9x

Chřestová sezóna se pomalu rozjíždí, proto jsme tuto zeleninu zařadili do jednoho z receptů. Nejenže je vyhledávanou pochoutku gurmánů, ale také obsahuje mnoho důležitých látek pro náš organismus. Můžeme zmínit třeba betakaroten, který podporuje náš zrak, pokožku a také celkově naši imunitu, protože působí jako antioxidant. Neodolatelná klasika je kombinace chřestu s holandskou omáčkou. Zkoušeli jste ji někdy připravit? Může to být trochu alchymie, aby vám z ní nevznikla míchaná vajíčka, ale pokud máte dobrý postup, skvělý výsledek je zaručen. Přidejte ještě pečené kuřecí prso a máte rázem vydatný a zároveň dobře stravitelný oběd nebo večeři.

4 porce
60 minut

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa nasolte a opepřete a nechte chvíli marinovat.
  2. Bílému chřestu ukrojte zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupejte škrabkou na brambory. Hlavu chřestu neloupejte. Oloupaný chřest dejte do studené vody s citronem.
  3. Udělejte várku pro chřest tak, že provaříte společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložte chřest a na mírném ohni vařte pod pokličkou doměkka (cca 7 minut).
  4. Kuřecí prsa opečte dozlatova a dopečte v troubě 15 minut při 140 °C.
  5. Zbylé víno, sůl a pepř zavařte na plotně. Víno přelijte do větší misky a dejte do vodní lázně. Přidejte žloutky a na mírném plamenu míchejte metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C. Nakonec pomalu přimíchejte rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.

PRIMA TIP: Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.

Další informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty