Suroviny
- kuřecí prsa (s kůží) 4 ks
- bílý chřest 1 kg
- máslo 100 g
- zeleninový vývar 200 ml
- bílé víno 200 ml
- žloutek 4 ks
- cukr krupice
- bobkový list
- tymián (čerstvý )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kuřecí prsa nasolte a opepřete a nechte chvíli marinovat.
- Bílému chřestu ukrojte zdřevnatělé konce cca 2 cm, poté ho dobře oloupejte škrabkou na brambory. Hlavu chřestu neloupejte. Oloupaný chřest dejte do studené vody s citronem.
- Udělejte várku pro chřest tak, že provaříte společně: vývar, ½ bílého vína, ½ másla, cukr, sůl, pepř, bobkový list a tymián. Poté do várky vložte chřest a na mírném ohni vařte pod pokličkou doměkka (cca 7 minut).
- Kuřecí prsa opečte dozlatova a dopečte v troubě 15 minut při 140 °C.
- Zbylé víno, sůl a pepř zavařte na plotně. Víno přelijte do větší misky a dejte do vodní lázně. Přidejte žloutky a na mírném plamenu míchejte metličkou cca 5 minut, nebo dokud omáčka nemá 60 °C. Nakonec pomalu přimíchejte rozpuštěné máslo, které ovšem nesmí být horké.
PRIMA TIP: Kde sehnat hlavní suroviny, tedy kuřecí maso a chřest? Zkuste se poptat ve vašem městě a nejbližším okolí. Regionální producenti jsou pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní.
Další informace o kvalitních českých potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.