Těsto
- hladká mouka 400 g
- moučkový cukr 100 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- vanilkový cukr 2 sáčky
- vaječný likér 2 lžíce
- máslo (změklé) 200 g
- žloutek 2 ks
Krém
- plnotučné mléko 250 ml
- cukr krupice 30 g
- vanilkový pudink v prášku 1/2 sáčku
- máslo 125 g
- vaječný likér 4 lžíce
Postup přípravy
Promíchejte všechny sypké suroviny, přidejte likér, máslo nakrájené na kousky a žloutky. Vypracujte hladké těsto, které vyválejte na plát silný asi 3 mm.
Vykrajujte tvary – na polovině z nich vytvořte středové otvory. Vše přendejte na plech s pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 8–10 minut dorůžova.
Připravte krém: Větší část mléka oslaďte a přiveďte k varu, v menší části rozmíchejte pudinkový prášek, přilijte a povařte do zhoustnutí. Nechte vychladnout za občasného míchání.
Vyšlehejte pudink s máslem do hladkého krému a ochuťte vaječným likérem.
Sušenky slepte – spodní bez otvoru potřete krémem a přiklopte horním s vykrojeným středem. Nechte odležet v lednici alespoň 1 hodinu.
PRIMA TIP: Můžete je jemně pocukrovat nebo přelít bílou čokoládou. Pokud použijete likér s kávovým nebo karamelovým tónem, získáte ještě plnější chuť.
Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru Zdroj: Kulinarni studio BAUER MEDIA / Imagefood BM / Profimedia
Připravte domácí vaječný likér podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí vaječný likér s vanilkou
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.