Suroviny
Připravte nejlepší bramborový salát podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
Uvařené a oloupané brambory a mrkev nakrájejte na menší kostky. Okurku, jablka na kostičky, cibuli najemno. Vše spolu s povoleným hráškem vložte do mísy a promíchejte.
Z majonézy, soli, pepře, octa, cukru připravte dresink a smíchejte se zeleninou. Případně dochuťte solí, octem, cukrem.
Nechte odležet a před podáváním posypejte bramborový salát nasekanou pažitkou.
PRIMA TIPY, JAK NA NEJLEPŠÍ BRAMBOROVÝ SALÁT:
Pokud do bramborového salátu používáte cibuli, nejprve ji spařte vroucí vodou. Syrová cibule totiž v salátu začne rychle kvasit a salát tak vydrží velmi krátkou dobu.
Trikem zkušených kuchařek je vaření kořenové zeleniny ve vodě, která je ochucená solí, cukrem a octem. Zelenina tak natáhne chuť už při vaření.
K základnímu receptu můžete přidat také nakrájenou šunku, vejce natvrdo, uvařený celer, kukuřici nebo nakládanou kapii. Jak už bylo zmíněno, recept na bramborový salát je jako živý organismus, který se mění v každé rodině na osobitý pokrm.
Osobní tip z redakce: Zkuste do salátu dát trochu worcesterské omáčky :)
Pokud zpravidla nesníte salát v den jeho výroby, ale dojídáte ho několik dalších dní, použijte raději kvalitní kupovanou majonézu, která díky obsahu konzervantů vydrží déle. U domácí majonézy ze syrových žloutků je mnohem větší pravděpodobnost, že dojde na nepříjemné zdravotní problémy.
Jestli chcete bramborový salát rochu odlehčit, část majonézy nahraďte tučným bílým jogurten, například řeckým, nebo zakysanou smetanou. Nezapomeňte, že v zakysaných výrobcích jsou živé kultury, proto jogurt do salátu vmíchejte až těsně před podáváním, jinak začně brzy kvasit.
Vyzkoušejte i recepty na další bramborové saláty
Bramborový salát se skvěle hodí třeba k holandskému řízku. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Holandský řízek se sýrem
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.