Krásné Vánoce/nakladatelství Fragment

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Moje hodnocení
228x

Perníčky patří mezi jedno z nejstarších cukroví. Nejprve se věšely na stromeček a pak dávaly dětem při štěpánské koledě, vydrží totiž dlouho vláčné. Tyhle od blogerky Lucie z blogu Nesto nepotřebují dlouho odležet, tak je můžete upéct i poslední adventní neděli, protože jsou hned měkké. Zdobte je společně s dětmi, krásnější vánoční dárek nenajdete.

1 porce
90 minut
česká

Těsto

Poleva

Připravte vánoční perníčky podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Máslo rozehřejte v rendlíku a promíchejte s medem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
  2. Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny. Uhněťte hladké těsto a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
  3. Odleželé těsto rozdělte na polovinu a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut podle velikosti. Máte-li rádi lesklé perníčky nebo je hodláte zdobit polevou, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem. Dobře to jde silikonovou nebo péřovou mašlovačkou. Perníčky nechte vychladnout.
  5. Na polevu prošlehejte bílek s cukrem. Cukr dvakrát prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku se škrobem a citronovou šťávou. Množství cukru záleží na velikosti vejce, i jak tuhou chcete mít polevu. Citronovou šťávou lze polevu i zředit, pokud by byla moc hustá. Polevou naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a ozdobte perníčky.
PRIMA TIP: Pokud si na zdobení netroufáte, nefandíte přidanému cukru nebo nemáte dvě hodiny na malování polevou, orazítkujte vykrájené perníčky před pečením vánočními či zimními motivy nebo do perníčků vtiskněte mandličku či vlašský ořech.

Na vánočním stole nesmí chybět ani křehké vanilkové rohlíčky. Nechte se vést videoreceptem

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Krásné Vánoce/nakladatelství Fragment

Krásné Vánoce/nakladatelství Fragment

Svatava Vašková alias foodblogerka Coolinářka si vysnila vánoční knížku a když ji nemohla nikde najít, spojila se s 16 inspirativními blogerkami a společně vytvořily nádhernou obrazovou publikaci Krásné Vánoce s podtitulem Sváteční inspirace od českých blogerek. Obsahuje nejen recepty na vánoční pokrmy, ale i tipy na dekorace, balení dárků a drobnosti, které vykouzlí vánoční atmosféru. Kniha je milým pohlazením po duši od Adventu po Nový rok, který si tak můžete užít v klidu a pohodě.

Vydalo nakladatelství Fragment.


Přečtěte si také

Recepty