Těsto
- máslo 100 g
- med 2–4 vrchovaté lžíce
- vejce 2 ks
- moučkový cukr 140 g
- hladká mouka 400 g
- jedlá soda 1 lžička
- perníkové koření 2 lžičky
- kakao (holandského typu) 2 lžičky
- mouka (na podsypání)
- vejce (na potření podle chuti) 1 ks
Poleva
- bílek 1 ks
- moučkový cukr zhruba 150–200 g (podle velikosti vejce)
- bramborový škrob 1 lžička
- citronová šťáva trochu
- sůl špetička
Připravte vánoční perníčky podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte v rendlíku a promíchejte s medem. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
- Mouku prosejte do mísy, promíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem a opatrně ji zapracujte po lžících do vaječné pěny. Uhněťte hladké těsto a uložte ho alespoň na 30 minut do lednice.
- Odleželé těsto rozdělte na polovinu a postupně každou vyválejte na pomoučené ploše na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 10–12 minut podle velikosti. Máte-li rádi lesklé perníčky nebo je hodláte zdobit polevou, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem. Dobře to jde silikonovou nebo péřovou mašlovačkou. Perníčky nechte vychladnout.
- Na polevu prošlehejte bílek s cukrem. Cukr dvakrát prosejte a postupně ho zašlehávejte do bílku se škrobem a citronovou šťávou. Množství cukru záleží na velikosti vejce, i jak tuhou chcete mít polevu. Citronovou šťávou lze polevu i zředit, pokud by byla moc hustá. Polevou naplňte cukrářský sáček s tenkou zdobicí špičkou a ozdobte perníčky.
PRIMA TIP: Pokud si na zdobení netroufáte, nefandíte přidanému cukru nebo nemáte dvě hodiny na malování polevou, orazítkujte vykrájené perníčky před pečením vánočními či zimními motivy nebo do perníčků vtiskněte mandličku či vlašský ořech.
Na vánočním stole nesmí chybět ani křehké vanilkové rohlíčky. Nechte se vést videoreceptem
Kompletní recept najdete ZDE