Suroviny
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)
Postup přípravy
- Nejprve oloupejte chřest. Bílý musíte oloupat celý kromě hlaviček, zelený stačí vzít jen ze spodní třetiny a pokud je opravdu čerstvý, nemusíte ho loupat vůbec. U obou ale odkrojte zdřevnatělé konce, asi 2 cm zespoda.
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte, můžete přidat i plátek citronu nebo kousek másla. Vhoďte chřest a nechte krátce povařit. Zelenému stačí 4 minuty, bílému dopřejte asi 6 minut.
- A teď přijde to nejlepší, přímo k chřestu dejte vařit i vajíčka naměkko, ideálně čerstvá a domácí :) Nechám je v hrnci s chřestem asi 4 minuty, podle velikosti, poté je vylovím a nechám ve studené vodě zchladnout, abych je mohla vzít do ruky.
- Chřest slijte a nechte okapat, aby z něj vytekla přebytečná voda. Dejte ho na talíř, poklaďte kousky másla (já někdy používám lanýžové máslo, k chřestu se více než hodí). Poté na chřest lžičkou vydlabejte vajíčka, ztuhlý bílek a krásně tekutý žloutek, který spolu s máslíčkem vytvoří lahodnou omáčku. Vše zasypejte vločkami soli, čerstvě namletým pepřem a nasekanou pažitkou.