Kuřecí špízy
- kuřecí stehenní řízek 450 g
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- česnek (prolisovaný) 2 stroužky
- sušené oregano 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Řecké brambory
- brambory (velké) 4 ks
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- sušený česnek 1 lžička
- sušené oregano 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Sýrovo-česneková tortilla
- tortilla (pšeničná, velká) 2 ks
- máslo (změklé) 2 lžíce
- sušený česnek 1/2 lžičky
- sůl
- gouda (nastrouhaná) 1/4 hrnku
- nastrouhaná mozzarella 1/4 hrnku
- strouhaný parmazán 2 lžíce
- sušené oregano 1/2 lžičky
Tzatziki
- řecký jogurt 250 g
- salátová okurka (nahrubo nastrouhaná) 1 ks
- kopr (nasekaný) 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- sůl
Připravte řecké kuřecí špízy s pečenými bramborami, sýrovým tortilla chlebem a tzatziki podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, česnek, oregano, sůl a pepř.
Maso nakrájejte na kostky a vložte je do mísy s marinádou. Promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut (ideálně 2–3 hodiny v lednici).
Kuřecí kousky napíchejte na jehly nebo špejle. Fritézu předehřejte na 200 °C asi 5 minut. Poté do ní vložte tácek z pečicího papíru a položte na něj připravené špízy. Pečte 12 minut, poté špízy otočte a pečte dalších 8–10 minut, dokud maso není zlatavé a propečené.
Na tzatziki v míse smíchejte jogurt, nastrouhanou a vymačkanou okurku, kopr, citronovou šťávu a sůl. Promíchejte a dejte vychladit.
Oloupané brambory nakrájejte na klínky a v míse je smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, sušeným česnekem, oreganem, solí a pepřem. Rukama je důkladně promíchejte, aby byly všechny klínky rovnoměrně obalené.
Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 200 °C. Brambory rozložte v jedné vrstvě do košíku a smažte 20–25 minut. V polovině (po 10 minutách) košík protřepejte, aby se brambory opekly rovnoměrně. Pokud nejsou dost křupavé, přidejte ještě 5 minut.
Tortilly rozložte na pracovní plochu a z jedné strany je potřete změklým máslem. Posypte trochu sušeného česneku a špetkou soli.
Na máslovou vrstvu nasypte nahrubo nastrouhanou goudu, mozzarellu a parmazán. Posypte špetkou sušeného oregana. Poté tortilly položte na sebe.
Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 200 °C. Tortilly vložte do zásuvky a pečte 6–8 minut, dokud nejsou okraje zlatavé a sýr se nerozpustí. Krájejte na klínky a servírujte teplé.
Špízy servírujte s pečenými bramborami, sýrovou tortillou a vydatnou porcí tzatziki.
PRIMA TIP: Pečené brambory můžete podávat s nasekanou petrželí, případně je pokapejte citronem nebo posypte trochou rozdrolené fety.
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Zdroj: redakce Prima FRESH
Multifunkční pomocník do každé kuchyně
Horkovzdušná fritéza 18,5 l PIZZA TRIO Concept FR9000 je multifunkční kuchyňský spotřebič, který kombinuje dva nezávislé fritovací koše a multifunkční pečicí zásuvku o objemu 10 l pro přípravu pizzy, dezertů i slaných pokrmů. Nabízí zdravé vaření s minimem oleje, funkci synchronizace pečení více jídel najednou, 8 přednastavených programů, intuitivní ovládání přes barevný dotykový displej a online kuchařku. Tohle je vaření nové generace – rychlé, chutné, efektivní a bez kompromisů.