Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chřestový salát se slaninou a sázeným vejcem
Gurmáni jsou nadšení, chřestová sezona je v plném proudu! Proto by byl hřích nezahrnout ho do nějakého lákavého receptu. Tato zelenina je plná vitaminů a minerálů (C, E). Přináší našemu organismu řadu benefitů. Chřest je skvělou alternativou pro všechny, kteří moc nevyhledávají zeleninu a současně mají mlsný jazýček. My jsme ho využili v salátu, ale nenechte se mýlit, i když se jedná o salát, najdete v tomto pokrmu plnohodnotný oběd nebo večeři.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- zelený chřest 250 g
- kvalitní slanina 100 g
- čerstvý špenát 1 velká hrst
- ředkvičky 6 ks
- vejce 2 ks
- tvrdý sýr 40 g
- den starý rohlík nebo houska 1 ks
- olivový olej 60 ml
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- olivový olej
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Chřest očistěte a jeho konce zkraťte asi o 3 cm. Poté ho oloupejte v dolní třetině.
- Dejte ho pouze na 1 minutu do vroucí osolené vody a po vyjmutí ihned zchlaďte pod studenou vodou.
- Chřest osušte a dejte do mísy, ve které ho promíchejte s pokrájenými ředkvičkami a špenátovými listy.
- V troubě předehřáté na 180 stupňů opečte plátky slaniny a pečivo pokrájené na kostičky.
- Na dresink smíchejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř a zalijte jím připravenou zeleninu.
- Servírujte s opečenou slaninou, krutony, zastrouhané sýrem a se sázeným vejcem, které připravte na kapce oleje, a osolte.
PRIMA TIP: Věděli jste, že z plátku kvalitní slaniny získáte pěknou dávku energie? A když sáhnete po libovějším kousku, doplníte svému organismu dokonce plnohodnotné bílkoviny a minerály ze svaloviny ve snadno využitelné formě. Další tipy o kvalitních potravinách najdete na webu akademikvality.cz.