S Klárou v kuchyni: Zelený chřest s omáčkou gribiche z vařených vajec

Moje hodnocení
4x

Francouzská omáčka gribiche (čti gribiš) je majonézová omáčka, jejíž základ tvoří uvařené žloutky smíchané s hořčicí a posléze vyšlehané s olejem do hladké emulze. Dochucení je celkem výrazné, používají se kapary, čerstvé bylinky a také nasekané uvařené bílky. Tuto omáčku servírujte ke grilované zelenině, roastbeefu nebo rybě.

2 porce
30 minut
francouzská

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Oloupaná vejce rozpulte, žloutky vyjměte a dejte do misky. Rozetřete je vidličkou dohladka, osolte, opepřete, přilijte vinný ocet a promíchejte. Pomalu postupně velmi malým pramínkem přilévejte olej a zašlehávejte metličkou, až vznikne hladká emulze.
  2. Poté přimíchejte hořčici, worcester, najemno nasekané kapary, na malé kostičky nakrájenou okurku, nadrobno nasekané bílky a nasekané čerstvé bylinky.
  3. Podávejte se zeleným chřestem – odkrojte tuhé konce, případně oloupejte škrabkou spodní třetinu pazochů, pokud je chřest silný. Chřest vařte 3–5 minut v osolené vodě nebo ho na lžíci oleje restujte asi 5 minut na pánvi s trochou soli a pepře.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty