Suroviny
- zelený chřest 500 g
Omáčka
- vejce natvrdo 3 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- bílý vinný ocet 3 lžičky
- jemný olivový nebo slunečnicový olej 100 ml
- dijonská nebo hrubozrnná hořčice 1 lžička
- worcesterová omáčka 1 lžička
- kapary 1,5 lžičky
- kyselá okurka 1 ks
- nasekané čerstvé bylinky (kopr, estragon, pažitka...) 2 lžíce
Postup přípravy
- Oloupaná vejce rozpulte, žloutky vyjměte a dejte do misky. Rozetřete je vidličkou dohladka, osolte, opepřete, přilijte vinný ocet a promíchejte. Pomalu postupně velmi malým pramínkem přilévejte olej a zašlehávejte metličkou, až vznikne hladká emulze.
- Poté přimíchejte hořčici, worcester, najemno nasekané kapary, na malé kostičky nakrájenou okurku, nadrobno nasekané bílky a nasekané čerstvé bylinky.
- Podávejte se zeleným chřestem – odkrojte tuhé konce, případně oloupejte škrabkou spodní třetinu pazochů, pokud je chřest silný. Chřest vařte 3–5 minut v osolené vodě nebo ho na lžíci oleje restujte asi 5 minut na pánvi s trochou soli a pepře.
Zelený chřest s omáčkou gribiche z vařených vajec 2 Zdroj: Klára Michalová