Zelený chřest s omáčkou gribiche z vařených vajec
Zdroj: Klára Michalová
Zelený chřest s omáčkou gribiche z vařených vajec
Zdroj:
Klára Michalová
Francouzská omáčka gribiche (čti gribiš) je majonézová omáčka, jejíž základ tvoří uvařené žloutky smíchané s hořčicí a posléze vyšlehané s olejem do hladké emulze. Dochucení je celkem výrazné, používají se kapary, čerstvé bylinky a také nasekané uvařené bílky. Tuto omáčku servírujte ke grilované zelenině, roastbeefu nebo rybě.
2 porce
30 minut
francouzská
Postup přípravy
-
Oloupaná vejce rozpulte, žloutky vyjměte a dejte do misky. Rozetřete je vidličkou dohladka, osolte, opepřete, přilijte vinný ocet a promíchejte. Pomalu postupně velmi malým pramínkem přilévejte olej a zašlehávejte metličkou, až vznikne hladká emulze.
-
Poté přimíchejte hořčici, worcester, najemno nasekané kapary, na malé kostičky nakrájenou okurku, nadrobno nasekané bílky a nasekané čerstvé bylinky.
-
Podávejte se zeleným chřestem – odkrojte tuhé konce, případně oloupejte škrabkou spodní třetinu pazochů, pokud je chřest silný. Chřest vařte 3–5 minut v osolené vodě nebo ho na lžíci oleje restujte asi 5 minut na pánvi s trochou soli a pepře.
Zelený chřest s omáčkou gribiche z vařených vajec 2
Zdroj: Klára Michalová
Zelený chřest s omáčkou gribiche z vařených vajec 2
Zdroj:
Klára Michalová