Suroviny
- bílý chřest 1 svazek (500 g)
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 4 lžíce
- celozrnná mouka 2 lžíce
- zeleninový vývar 1 litr
- brambory (menší) 1 ks
- muškátový květ (mletý ) 1 špetka
- pistácie (loupané solené ) 1 hrst
- baby špenát 2 hrsti
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Chřest oloupejte (stačí začít 2 cm od špiček), tvrdší konce odřízněte, zhruba 2 cm, špičky odkrojte a ponechte na ozdobu, zbylou část chřestu nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno, česnek na plátky.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte, až začne zlátnout. Zasypte moukou, promíchejte a jakmile mírně ztmavne, přidejte česnek a restujte zhruba 2 minuty. Přilijte vývar a vařte 10 minut.
- Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte ji do vývaru, přidejte chřest a muškátový květ, osolte, opepřete a vařte 10 minut doměkka.
- Odstavte, rozmixujte a podle chuti propasírujte, chřest zanechává v polévce vlákna. V rendlíku povařte ve vroucí vodě 1 minutu odkrojené chřestové špičky, slijte je a přidejte do polévky.
- Na pánvi opražte nasucho pistácie, po 1 minutě přidejte špenátové listy a restujte je, až zavadnou. Vsypte do polévky, část oříšků a špenátu můžete nechat na ozdobu.