Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chřestový krém se špenátem a pistáciemi
Suroviny (4 porce)
- bílý chřest 1 svazek (500 g)
- Cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- Olivový olej 4 lžíce
- celozrnná mouka 2 lžíce
- zeleninový vývar 1 litr
- menší brambora 1 ks
- mletý muškátový květ 1 špetka
- loupané solené pistácie 1 hrst
- baby špenát 2 hrsti
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Chřest oloupejte (stačí začít 2 cm od špiček), tvrdší konce odřízněte, zhruba 2 cm, špičky odkrojte a ponechte na ozdobu, zbylou část chřestu nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno, česnek na plátky.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte, až začne zlátnout. Zasypte moukou, promíchejte a jakmile mírně ztmavne, přidejte česnek a restujte zhruba 2 minuty. Přilijte vývar a vařte 10 minut.
- Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte ji do vývaru, přidejte chřest a muškátový květ, osolte, opepřete a vařte 10 minut doměkka.
- Odstavte, rozmixujte a podle chuti propasírujte, chřest zanechává v polévce vlákna. V rendlíku povařte ve vroucí vodě 1 minutu odkrojené chřestové špičky, slijte je a přidejte do polévky.
- Na pánvi opražte nasucho pistácie, po 1 minutě přidejte špenátové listy a restujte je, až zavadnou. Vsypte do polévky, část oříšků a špenátu můžete nechat na ozdobu.
PRIMA TIP: Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou nebo základ cibule a česneku zastříknout 100 ml bílého vína a nechat ho vyvařit. Polévka získá lehce kyselý šmrnc.
Chřestový krém se špenátem a pistáciemi; foto: Petr Klíma
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.