Suroviny
- bílý chřest 500 g
- máslo 50 g
- šalotka 1 větší
- zeleninový vývar 1 litr
- smetana 200 ml
- žloutek 3 ks
- sůl
- bílý pepř (čerstvě mletý)
- muškátový květ
Postup přípravy
- Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce a pazochy kromě špiček oloupejte škrabkou. Chřest nakrájejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm nakrájenou šalotku dosklovata. Zalijte vývarem, přidejte chřest a vařte 5 minut. Děrovanou lžící vyjměte z polévky pár kousků chřestu, které později použijete na ozdobu – nejlepší jsou špičky.
- Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Žloutky a smetanu prošlehejte metličkou v misce, pomalu vlijte do hrnce a důkladně rozmíchejte. Nechte minutku přejít varem, osolte a opepřete podle chuti, přidejte špetku muškátového květu a nakonec vložte uvařené kousky chřestu. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami, například kerblíkem.
- Tuto polévku můžete připravit i ze zeleného chřestu, bude pak mít výraznější chuť. Polévku můžete vylepšit chlebovými krutony z bílého pečiva osmahnutého na másle.
PRIMA TIP: Pro ještě výraznější chuť si můžete místo zeleninového vývaru připravit vývar z odkrojených konců a chřestových slupek, které povaříte 15 minut ve vroucí vodě.
Vyzkoušejte také lahodnou pórkovou polévku se smetanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Smetanová pórková polévka s bramborem