Suroviny
- zelený chřest (nakrájený na 5cm kousky) 500 g
- česnek 1 stroužek
- listový špenát 30 g
- vlašské ořechy (lehce opražené ) 30 g
- strouhaný parmazán (čerstvě nastrouhaný) 60 g
- olivový olej 60 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- těstoviny (typu rigatoni) 250 g
- ricotta 125 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
PRIMA TIPY:
• Do tohoto receptu se nejlépe hodí typ ricotta salata, který je o něco slanější a má podobnou konzistenci jako balkánský sýr, takže se dá i strouhat.
• Pokud chcete, aby vaše jídlo bylo ještě barevnější, můžete před podáváním přidat pár červených a žlutých cherry rajčátek.
Článek
Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu
Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Postup přípravy
- Chřest vařte 2–3 minuty v osolené vodě, vyndejte na sítko a ihned zchlaďte ledovou vodou. Vodu z hrnce nevylévejte, budete ji potřebovat.
- Asi čtvrtinu chřestu si odložte stranou a zbytek rozmixujte spolu s česnekem, špenátem, ořechy a parmazánem. Jakmile budete mít hladkou pastu, začněte pomalu přilévat olivový olej a dál prošlehávejte, dokud se ingredience nesmísí. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.
- Vodu, ve které jste předtím vařili chřest, znovu přiveďte k varu a nasypte do ní těstoviny. Až budou al dente, sceďte je a dejte do velké mísy. Vmíchejte hotové pesto a zbylý chřest, případně ještě osolte a opepřete. Podávejte s ricottou.