Suroviny
- divoký chřest (nebo zelený chřest) 200 g
- cibule 1/2 ks
- vejce 4 ks
- pršut (případně slanina) 30 g
- olivový olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Chřest očistěte, odlomte tvrdou dřevnatou část, stonky nakrájejte na větší kousky a krátce povařte (stačí minutku). Poté jej vyndejte a prudce ochlaďte studenou vodou.
- Cibuli nadrobno nakrájejte a na větší pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět. Přidejte na kousky nakrájený pršut, po chvíli chřest, promíchejte, a asi 2 minuty restujte.
- Vajíčka vidličkou rozšlehejte, opepřete, osolte a nalijte do pánve. Vše promíchejte a na mírném plameni restujte asi minutu do požadované konzistence.
- Podávejte s chlebem jako menší jídlo či předkrm.
PRIMA TIP: Pokud máte opravdu čerstvý chřest, není nutné ho předvařit. Zkrátka ho syrový a nakrájený přihoďte do pánve se šunkou a krátce restujte, stačí mu 2 minutky, a bude krásně křehký a křupavý.
Chřestová fritaja – istrijská míchaná vajíčka se zeleným chřestem 2 Zdroj: S chutí Chorvatska