Suroviny
- špagety (případně bucatini nebo linguine) 200 g
- uzená pancetta (nebo guanciale - nebo v poměru 1 : 1)
- parmazán 50 g + k podávání
- žloutek 3 ks
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- sůl 2 lžíce
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci zahřejte dostatečné množství vody, alespoň 3 l. Osolte ji a po 1 minutě vsypte těstoviny. Vařte je na nejvyšším stupni podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky, parmazán nastrouhejte najemno. Žloutky lehce prošlehejte se sýrem a opepřete. Přilijte 1,5–2 sběračky vroucí vody z těstovin a promíchejte.
- V pánvi rozehřejte máslo a 1 lžičku olivového oleje, vsypte slaninu a opečte ji dokřupava. Uvařené těstoviny slijte, ale vodu nevylévejte. Těstoviny přidejte do pánve, přilijte 1 sběračku vody, promíchejte, povařte 1 minutu, odstavte a nechte 2 minuty odpočinout. Vlijte žloutkovou směs a promíchejte, aby vznikla hladká omáčka, která obalí těstoviny. Rozdělte na talíře a posypte parmazánem.
Vyzkoušejte také tradiční spaghetti bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE