návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

2 porce
do 30 minut
Naprosto dokonalé spaghetti carbonara
Naprosto dokonalé spaghetti carbonara Autor: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
V překladu znamená název špagety po uhlířsku, a tak se nabízí vysvětlení, že si je připravovali italští uhlíři. Pravděpodobnější však je, že jídlo vzniklo v poválečném období v Římě jako způsob zpracování vajec a slaniny z amerických zásob. Není tak vlastně jasné, jestli ho vymysleli Američané nebo Italové. Slaninu vybírejte pouze italskou – pancetta se vyrábí nasolením vepřového boku, guanciale pochází z líček. Oproti české slanině se neudí, ale pouze se nakládají do soli, případně dalšího koření nebo pepře. 

Postup

  1. Ve velkém hrnci zahřejte dostatečné množství vody, alespoň 3 l. Osolte ji a po 1 minutě vsypte těstoviny. Vařte je na nejvyšším stupni podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente. 
  2. Slaninu nakrájejte na proužky nebo kostičky, parmazán nastrouhejte najemno. Žloutky lehce prošlehejte se sýrem a opepřete. Přilijte 1,5–2 sběračky vroucí vody z těstovin a promíchejte.
  3. V pánvi rozehřejte máslo a 1 lžičku olivového oleje, vsypte slaninu a opečte ji dokřupava. Uvařené těstoviny slijte, ale vodu nevylévejte. Těstoviny přidejte do pánve, přilijte 1 sběračku vody, promíchejte, povařte 1 minutu, odstavte a nechte 2 minuty odpočinout. Vlijte žloutkovou směs a promíchejte, aby vznikla hladká omáčka, která obalí těstoviny. Rozdělte na talíře a posypte parmazánem. 
Naprosto dokonalé spaghetti carbonara
Naprosto dokonalé spaghetti carbonara
Cat & Cook - Ivana Jindřichová

Cat & Cook kuchařka
Ivana Jindřichová

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

Související témata: špagety , spaghetti , Hlavní jídla , Italská kuchyně