Suroviny:
- hladká mouka 450 g
- sůl 5 g
- sušené droždí 7 g
- máslo 75 g + na vymazání
- voda 225 ml
- sádlo (škvařené) 75 g
- tmavý cukr 50 g
- sušené ovoce (míchané - např. rozinky, brusinky, meruňky a jablka) 225 g
Postup přípravy:
Mouku nasypte do velké mísy, přidejte sůl, sušené droždí a na kostičky nakrájené máslo. Přilijte vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte kynout alespoň 2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Předehřejte troubu na 200 °C a formu na pečení vymažte máslem.
Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte obdélník cca 50×20 cm. Pomažte těsto sádlem, posypte cukrem a sušeným ovocem. Přehněte jednu třetinu těsta do středu a druhou třetinu přes ni, čímž vytvoříte válec.
Rozválejte válec na polovinu délky a rozpulte. Konce obou částí dejte k sobě a z každé strany zatočte proti sobě, čímž vznikne spirála. Spojte konce spirály do kruhu a vložte do vymazané formy. Nechte kynout dalších 40 minut.
Pečte 25–30 minut dozlatova. Po upečení nechte vychladnout a podávejte.
Typický kynutý moučník Vánoc? Samozřejmě vánočka. U nás najdete i videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Máslová vánočka
Nebo mrkněte na další kynuté dobroty:
Tradiční české vánoční menu
Na štědrovečerním stole patří mezi nezbytné lahůdky smažený kapr s bramborovým salátem, nesmí chybět ani polévka, tradičně rybí polévka z kapra či hrachová polévka. Na svátečním stole se také objevuje vinná klobása či houbový kuba, sladkou tečkou je máslová vánočka a nesmí chybět ani oblíbený nápoj – vaječný likér nebo punč. Další inspiraci najdete v našem speciálu: Nejlepší recepty na tradiční české vánoční menu – všechny pěkně pohromadě.