Suroviny
- česnek 8 stroužků
- vermut (suchý) 100 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- kedlubna (velká ) 1 ks (asi 500 g)
- směs listových salátů (míchané salátové lístky, pokud možno různých barev) 200 g
- bílý vinný ocet 4 lžíce
- cukr trocha
- ořechový olej 10 lžic
- cherry rajčata 200 g
- bageta 8 plátků
- olivový olej 2–3 lžíce
- ančovička (v oleji) 8 filátek
Postup přípravy
- Česnek oloupejte. Vermut svařte v kastrůlku na polovinu, vlijte smetanu, a ještě jednou nechte přejít varem. Vsypte stroužky česneku a při mírné teplotě a přikryté vařte 15 až 20 minut. Česnek nechte vychladnout ve smetanové omáčce.
- Chřest ve spodní třetině oloupejte a odkrojte tuhé konce stonků. Chřest vložte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty, propláchněte ve studené vodě a nechte oschnout. Kedlubnu oloupejte, odkrojte případné dřevnaté část a kedlubnu pak naloupejte nebo nakrouhejte na co nejtenčí plátky.
- Salátové lístky propláchněte a natrhejte na malé kousky, ve 2 miskách promíchejte po 2 lžících octa se solí, špetkou cukru a 4 lžícemi ořechového oleje. Opláchnutá rajčátka rozpulte.
- Plátky bagety opečte na nepřilnavé pánvi nasucho dozlatova, pak teprve přilijte olivový olej, a ještě trochu je osmažte. Rozdělte je na 4 talíře, každý plátek potřete rozpůleným rajčetem a rozetřete ho po chlebu, posypte plátky česneku ze 4 stroužků a položte filátko ančovičky. Plátky kedlubny a chřest promíchejte v jedné misce se zálivkou, rozdělte na talíře. V druhé misce se zálivkou promíchejte směs salátových lístků, rovněž rozdělte na talíře a zakapejte česnekovou smetanou. Zbylé (lahůdkové!) stroužky česneku, půlky rajčat a česnekovou smetanu podávejte zvlášť.
Zelený chřest po katalánsku Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD