Suroviny
- celozrnná špaldová krupice (nebo špaldová hrubá mouka, ideálně bio) 250 g
- mléko 200 ml
- vejce 2 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
V míse prošlehejte vidličkou vejce, přidejte 1 lžičku soli, 1 lžíci oleje a mléko. Dobře promíchejte.
Do tekuté směsi postupně přisypávejte špaldovou krupici a míchejte, dokud nevznikne kompaktní těsto. Nemusí být zcela hladké, stačí jen promíchané.
Těsto nechte cca 30 minut odpočívat – zpevní a zhoustne, bude se lépe tvarovat.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3–4 litry vody, osolte ji. Pomocí struhadla na halušky nebo síta s většími otvory protlačte těsto do vroucí vody. Vařte 3–5 minut, dokud noky nevyplavou na hladinu.
Vyplavané noky sceďte a nechte v cedníku okapat. Můžete je ihned podávat nebo krátce osmahnout na másle.
Vyzkoušejte také bramborové halušky se zelím a uzeným podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové halušky se zelím a uzeným masem