Těsto:
- hladká mouka 350 g
- moučkový cukr 130 g
- máslo 250 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- skořice 1 lžička
- žloutek 2 ks
- med 1 lžíce
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
Poleva:
- bílek 1 ks
- moučkový cukr 150 g
- rum (dle potřeby)
- zdobení (cukrové)
Na dokončení:
- švestková povidla 150 g
Postup přípravy:
Mouku s cukrem prosejte do mísy. Přidejte na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr, skořici, žloutky, med a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto a uložte ho na 1 hodinu do ledničky.
Odleželé těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm a vykrajujte hvězdičky. Přeneste je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 6 minut. Nechte krátce vychladnout na plechu a poté přesuňte na mřížku.
Z bílku, moučkového cukru a rumu utřete lesklou polevu. Polovinu upečených hvězdiček potřete polevou a posypte zdobením. Nechte zaschnout.
Zbylé hvězdičky potřete švestkovými povidly a slepte je hvězdičkami s polevou.
Pokud byste chtěli, můžete si připravit i domácí povidla třeba z hrušek. Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená hrušková povidla
Nebo mrkněte na další sváteční poklady:
Tradiční české vánoční cukroví
Vůně vanilky, másla a oříšků k Vánocům prostě patří. K nejoblíbenějším druhům patří perníčky s medem, vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, které nesmí chybět na žádném svátečním stole. Skvělou volbou jsou i plněné ořechy s krémem nebo vosí hnízda, která potěší milovníky nepečených sladkostí. Jemné sádlovky s marmeládou a tradiční Masarykovo cukroví připomenou poctivé recepty našich babiček. Pokud máte rádi výraznější chutě, vyzkoušejte marokánky s ořechy a čokoládou nebo měsíčky s citronovou polevou. A kdo chce mít hotovo raz dva, ocení šlehačkové cukroví z pěti surovin – jednoduché, křehké a dokonale vánoční. Další velkou porci nápadů na tradiční české cukroví najdete v našem speciálu.