Korpus
- brambory (velké ) 3 ks
- máslo (na vymazání formy)
- vejce 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Náplň
- vejce 6 ks
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- plnotučné mléko 50 ml
- brynza 60 g
- sýr (tvrdý sýr (čedar, gouda...)) 70 g
- medvědí česnek (nebo špenát) 1 velký svazek
- zelený chřest 12 stonků
- červená cibule 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Oloupané brambory nahrubo nastrouhejte, lehce je osolte a dejte do cedníku.
- Kulatou koláčovou formu vymažte máslem a troubu rozehřejte na 220 stupňů.
- Z brambor vymačkejte co nejvíc tekutiny, přendejte je do mísy, přidejte k nim 1 vejce, sůl a pepř a promíchejte.
- Dejte směs do formy a uhlaďte ji rovnoměrně na dno i stěny. Pečte v troubě 25 minut dozlatova, poté nechte 10 minut trochu zchladnout.
- Mezitím v míse rozšlehejte vejce, šlehačku a mléko. Vmíchejte nadrobenou brynzu, najemno nastrouhaný tvrdý sýr, sůl a čerstvě namletý pepř. Nakonec vmíchejte najemno nasekaný medvědí česnek (případně špenát).
- Směs opatrně vlijte na předpečený korpus. Navrch poskládejte stonky chřestu, kterým jste předtím odkrojili tuhé konce. Dozdobte na kolečka nakrájenou červenou cibulí.
- Pečte v troubě na 180 stupňů 40–45 minut dozlatova. Před podáváním nechte 10 minut stát, aby se koláč zpevnil. Je výborný i studený!
S Klárou v kuchyni: Chřestový quiche s bramborákovým korpusem 2 Zdroj: Klára Michalová