Suroviny
- polohrubá mouka 225 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- kakao (holandského typu) 30 g
- tmavá čokoláda (nasekaná nebo čokoládové pecky) 75 g
- vlašské ořechy (nahrubo nasekané) 1 hrst
- banán (zralý) 4 ks
- cukr krupice (nejlépe třtinový) 200 g
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné) 100 g + na vymazání formy
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- V míse smíchejte nejprve suché přísady. Promíchejte polohrubou mouku, kypřicí prášek, kakao, vanilkový cukr a špetku soli.
- Poté přímíchejte nasekanou čokoládu a vlašské ořechy.
- V jiné míse rozmačkejte oloupané a nakrájené banány na kaši, dobře to jde třeba šťouchadlem na brambory. Poté k banánové kaši zašlehejte krupicový cukr a vejce.
- K mokré směsi zašlehejte suchou směs. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Těsto přelijte do máslem vymazané formy na chlebíček.
- Formu vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 50–60 minut.
PRIMA TIPY: Banana bread je vděčná snídaně nebo svačina, s kopečkem zmrzliny může sloužit i jako dezert po slavnostním obědě. Jeho sladkost je přímo úměrná zralosti banánů, čím zralejší, či přímo přezrálé, tím bude chlebíček sladší. Výběr ostatních surovin je celkem variabilní, můžete použít různé druhy mouky, případně kombinovat klasiku s celozrnnou. Kromě vlašáků se báječně hodí i pekanové ořechy nebo mandle. Těsto lze také dochutit různým kořením, zkuste kardamom, hřebíček nebo skořici, svěžest dodá citronová kůra. A čokoládu nemusíte dávat jen do těsta, banana bread můžete rovněž přelít čokoládovou polevou.
Vyzkoušejte také recept na strouhaný koláč s tvarohem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE