Suroviny
- morek (z hovězích kostí) 80 g
- máslo 40 g
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
- strouhanka 50 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce + na ozdobu
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hovězí vývar 1,2 litru
- mrkev 2 ks
- celer 150 g
Hovězí vývar se vařil už v dávných dobách, kdy byl symbolem hojnosti a péče. Byl základem svátečních jídel a často se podával jako první chod slavnostního menu. Morkové knedlíčky mají svůj původ ve střední Evropě, kde se hovězí morek považoval za delikatesu plnou síly. Dnes se morek stále používá v klasických vývarech – koupíte ho u řezníka nebo na farmářských trzích, ideálně čerstvý z hovězích kostí.
Postup přípravy
Opatrně vydlabejte morek z kostí a vyšlehejte ho s máslem do hladké pasty.
Přidejte celé vejce, žloutek, strouhanku, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Vymíchejte kompaktní hmotu a vytvarujte menší kuličky.
Vložte je do osoleného hovězího vývaru a vařte asi 7 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Mrkev a celer nakrájejte na tenké nudličky, přidejte do vývaru a krátce povařte společně s knedlíčky.
Polévku dosolte podle chuti a podávejte ozdobenou čerstvou petrželkou.
PRIMA TIPY:
Pokud chcete výraznější chuť, přidejte do vývaru při vaření pórek, cibuli i kousek celerové natě.
Část morku můžete nahradit máslem nebo sádlem, pokud je pro vás chuť příliš intenzivní.
Zkuste do těsta na knedlíčky přidat špetku muškátového oříšku – zvýrazní chuť masa i bylinek.
Na jaře nahraďte petrželku pažitkou nebo mladými kopřivami pro svěží jarní tón.
Vyzkoušejte také klasické játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky