Suroviny:
- vepřová krkovice (bez kosti) 1 kg
- sůl (podle chuti)
- pepř (mletý; podle chuti)
- koření (pikantní) 2 lžičky
- plnotučná hořčice 100 g
- uzený bok 200 g
- niva 100 g
- brambory 800 g
- žampiony (velké) 4 ks
- červená cibule 2 ks
- rostlinný olej 2 lžíce
- rozmarýn 2 snítky
- vývar (masový) 200 ml
Postup přípravy:
Krkovičku očistěte, rozkrojte na jednotlivé plátky, ale nedokrojte úplně, aby spodní část zůstala v celku.
Plátky masa osolte, opepřete, okořeňte, potřete hořčicí a vložte mezi ně nakrájený uzený bok a kousek nivy.
Plátky masa sevřete k sobě a pevně převažte provázkem podobně jako roládu.
Brambory omyjte a nakrájejte na měsíčky. Žampiony nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
V míse smíchejte cibuli, brambory a žampiony se 2 lžícemi oleje, solí a pepřem. Směs dejte do pekáčku a posypte rozmarýnem.
Do pekáčku vložte i maso, podlijte vývarem a pečte přikryté poklicí ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. Poté odklopte poklici a dopékejte dalších 30 minut dozlatova.
Maso vyjměte, odstraňte provázek a podávejte spolu s žampiony a pečenými bramborami.
Další tip, jak zpracovat krkovici v troubě? Máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Živáňská vepřová pečeně