Suroviny
- houska (nebo rohlík) 2 ks
- mléko (na pokropení housek)
- mleté maso 1 kg (0,5 kg hovězího a 0,5 kg vepřového)
- cibule (větší) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- vejce 3 ks
- pepř
- majoránka (sušená) 2 lžičky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 velká hrst
- sůl 1 lžička
- anglická slanina (plátky) cca 200 g
Nechte se vést při přípravě tohoto receptu návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Pečivo nakrájejte na malé kostičky, dejte do malé misky a lehce pokropte mlékem, aby se později dalo dobře zapracovat s ostatními ingrediencemi. Teď ale ještě chvilku počká na svoji příležitost.
- Troubu předehřejte na 180 °C a cibuli nakrájejte na malé kousky. Velké by vypadávaly a směs by hůře držela pohromadě, proto se snažte nakrájet cibuli najemno.
- Připravte si velkou misku, do které se vejde nejen kilo mletého masa spolu s ingrediencemi, ale půjde i dobře prohnětat.
- Do velké mísy dejte maso, nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, 2 vejce a 1 žloutek. Zbylý bílek dejte do hrníčku a na závěr s ním potřete šišku sekané, aby lépe držela pohromadě a vytvořila kůrčičku.
- Přidejte všechny sypké ingredience – bylinky, sůl a pepř. Teď přijde na řadu pečivo v mléce – šup tam s ním taky!
- Všechny ingredience jsou nyní ve velké míse, a tak je důkladně prohněťte rukama, aby se rovnoměrně propojily. Pěkně si se směsí pohrajte s láskou, aby sekaná chutnala ještě lépe. V kuchařce je uvedeno přidat strouhanku pro tužší konzistenci, ale z mé zkušenosti to nebylo nikdy potřeba.
- Když je směs důkladně prohnětená, vytvarujte z ní stejnoměrné šišky, aby se vešly na plech a stejně rychle se pekly.
- Teď jen sekanou opatrně vložte na plech s pečicím papírem, obalte ji plátky slaniny a potřete zbylým bílkem.
- Vložte do trouby a pečte na 180 °C jednu hodinu. Sekaná pustí tuk, bude se vypékat – bude tedy v jednu dobu mokrá, ale nebojte se, pěkně se vypeče. Pečte tak, aby slanina byla nahoře křupavá a postupně steklým tukem podle potřeby sekanou polévejte.
Vyzkoušejte také recept na šťavnatý holandský řízek se sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE