Suroviny
- hokkaidó 1 ks
- zázvor 2cm kousek
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rostlinný olej 2 lžíce
- chilli paprička 1 ks
- červená curry pasta 2 lžíce
- květák (menší) 1 ks
- zeleninový vývar 200 ml
- drcená rajčata 200 g
- kokosové mléko 400 ml
- sterilovaná cizrna 1 plechovka (400 g)
- sůl
- limetková šťáva
- koriandr (lístky)
- Mandlové lupínky (nasucho opražené)
Postup přípravy
Omyjte dýni, rozpulte ji, odstraňte semínka, oloupejte a nakrájejte na kostky. Zázvor, cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a krátce orestujte na rozehřátém oleji.
Vmíchejte na kolečka nakrájenou chilli papričku a kari pastu, krátce orestujte, dokud se nerozvoní. Přidejte dýni, růžičky květáku a podlijte vývarem. Vmíchejte drcená rajčata, přiveďte k varu a poté přilijte kokosové mléko. Vařte doměkka.
Nakonec přidejte scezenou a propláchnutou cizrnu, dochuťte solí a limetovou šťávou. Podávejte ozdobené opraženými mandlovými plátky a natrhaným koriandrem.
PRIMA TIPY:
Nahraďte část dýně batáty nebo cuketou pro jemnější chuť.
Pokud máte rádi pálivější jídla, přidejte více chilli nebo lžičku sambal oelek.
Místo cizrny můžete použít červenou čočku – zkrátí dobu vaření a dodá curry hutnější strukturu.
Servírujte s jasmínovou rýží nebo indickým chlebem naan pro dokonalý zážitek.
Jako přílohu připravte chlebové placky naan podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Česnekový naan – indická chlebová placka s bylinkami
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, se kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky, můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a máte oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny