návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Jarní rizoto se zeleným chřestem

Hodnoceno: 0x
4–6 porce
do 1 hodiny
Jarní risotto se zeleným chřestem
Autor: Marek Kučera Jarní risotto se zeleným chřestem
Tahle úžasná italská klasika se zjara svěže zazelená, ale její kýžená a milovaná krémová hřejivost zůstává beze změny.

Postup

  1. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Vložte chřest a povařte 2 minuty, aby zůstal jasně zelený. Sceďte ho a propláchněte ve studené vodě, dejte stranou.
  2. Vývar uveďte do velmi mírného varu tak, aby se jen zachvíval.
  3. Olej rozehřejte ve velkém nepřilnavém kastrolu. Osmažte na něm pórek, česnek a tymián, až začne pórek měknout, asi 3 minuty. Vsypte rýži a promíchávejte, aby se spojila s olejem a zeleninou a jakoby zprůsvitněla, asi 1 minutu. Zalijte vínem a za stálého míchání ho nechte vsáknout do rýže.
  4. Po naběračkách začněte přidávat horký vývar, rýži stále promíchávejte a dávku vývaru do ní vždy nechte vsáknout, než přidáte další. Takto postupujte cca 18 minut, až rýže zvláční, ale uprostřed budou zrnka ještě dost pevná. Spolu s poslední naběračkou vývaru vmíchejte do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu. Obvyklá doba vaření rizota je 20 až 22 minut. Na závěr vmíchejte do rizota pepř a sýr a ihned ho podávejte.
PRIMA TIP: Typická krémovitost rizota se přídavkem sýra ještě zvýší a správné rizoto by mělo mít lehce polévkovitou konzistenci. Je zapotřebí ho podávat a konzumovat hned, při delším stání příliš zhoustne a zklihovatí. (Pak se z něj dělají různé placky.) Kromě druhu Arborio můžete využít i další prémiové rizotové rýže, tedy Carnaroli a Vialone nano.
Jarní risotto se zeleným chřestem
Autor: Marek Kučera Jarní risotto se zeleným chřestem