Suroviny
- zelený chřest (očištěný a nakrájený na 2,5cm kousky) 500 g
- kuřecí vývar cca 1,3 litru
- olivový olej 1 lžíce
- pórek (středně velké, očištěné a nakrájené) 2 ks
- česnek (nakrájený nadrobno) 3 stroužky
- tymián (čerstvý, otrhané a nakrájené lístky) 1 lžička
- rýže (na rizoto (Arborio)) 300 g
- bílé víno (suché ) 80 ml
- mražený hrášek (zelený ) 1 hrst
- citronová šťáva 3 lžíce
- citronová kůra 1 lžička
- strouhaný parmazán (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Vložte chřest a povařte 2 minuty, aby zůstal jasně zelený. Sceďte ho a propláchněte ve studené vodě, dejte stranou.
- Vývar uveďte do velmi mírného varu tak, aby se jen zachvíval.
- Olej rozehřejte ve velkém nepřilnavém kastrolu. Osmažte na něm pórek, česnek a tymián, až začne pórek měknout, asi 3 minuty. Vsypte rýži a promíchávejte, aby se spojila s olejem a zeleninou a jakoby zprůsvitněla, asi 1 minutu. Zalijte vínem a za stálého míchání ho nechte vsáknout do rýže.
- Po naběračkách začněte přidávat horký vývar, rýži stále promíchávejte a dávku vývaru do ní vždy nechte vsáknout, než přidáte další. Takto postupujte cca 18 minut, až rýže zvláční, ale uprostřed budou zrnka ještě dost pevná. Spolu s poslední naběračkou vývaru vmíchejte do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu. Obvyklá doba vaření rizota je 20 až 22 minut. Na závěr vmíchejte do rizota pepř a sýr a ihned ho podávejte.
PRIMA TIP: Typická krémovitost rizota se přídavkem sýra ještě zvýší a správné rizoto by mělo mít lehce polévkovitou konzistenci. Je zapotřebí ho podávat a konzumovat hned, při delším stání příliš zhoustne a zklihovatí. (Pak se z něj dělají různé placky.) Kromě druhu Arborio můžete využít i další prémiové rizotové rýže, tedy Carnaroli a Vialone nano.