redakce Prima FRESH

Jarní rizoto se zeleným chřestem

Moje hodnocení
11x

Tahle úžasná italská klasika se zjara svěže zazelená, ale její kýžená a milovaná krémová hřejivost zůstává beze změny.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji. Vložte chřest a povařte 2 minuty, aby zůstal jasně zelený. Sceďte ho a propláchněte ve studené vodě, dejte stranou.
  2. Vývar uveďte do velmi mírného varu tak, aby se jen zachvíval.
  3. Olej rozehřejte ve velkém nepřilnavém kastrolu. Osmažte na něm pórek, česnek a tymián, až začne pórek měknout, asi 3 minuty. Vsypte rýži a promíchávejte, aby se spojila s olejem a zeleninou a jakoby zprůsvitněla, asi 1 minutu. Zalijte vínem a za stálého míchání ho nechte vsáknout do rýže.
  4. Po naběračkách začněte přidávat horký vývar, rýži stále promíchávejte a dávku vývaru do ní vždy nechte vsáknout, než přidáte další. Takto postupujte cca 18 minut, až rýže zvláční, ale uprostřed budou zrnka ještě dost pevná. Spolu s poslední naběračkou vývaru vmíchejte do rýže chřest, hrášek a citronovou šťávu. Obvyklá doba vaření rizota je 20 až 22 minut. Na závěr vmíchejte do rizota pepř a sýr a ihned ho podávejte.

PRIMA TIP: Typická krémovitost rizota se přídavkem sýra ještě zvýší a správné rizoto by mělo mít lehce polévkovitou konzistenci. Je zapotřebí ho podávat a konzumovat hned, při delším stání příliš zhoustne a zklihovatí. (Pak se z něj dělají různé placky.) Kromě druhu Arborio můžete využít i další prémiové rizotové rýže, tedy Carnaroli a Vialone nano.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty